Home / Vijesti / Svijet / Hamas poziva na palestinski ustanak kao odgovor na Trumpovu odluku o Jerusalemu !!

Hamas poziva na palestinski ustanak kao odgovor na Trumpovu odluku o Jerusalemu !!

Islamistička skupina Hamas pozvala je Palestince u četvrtak da odustanu od napora za mir i pokrenu novi ustanak protiv Izraela kao odgovor na priznanje Jeruzalema kao glavnog grada ,SAD-a Donald Trump.

Izraelska vojska priopćila je da je na zaposjednoj Zapadnoj granici ojačala trupe, rasporedila nekoliko novih vojnih jedinica  i stavila druge snage u stanje pripravnosti, opisujući mjere u sklopu svoje “spremnosti za moguća kretanja”.

Prosvjedi su do sada bili su raspršeni i uglavnom nenasilni.

No desetci Palestinaca okupili su se na dvije točke na graničnoj granici Gaze s Izraelom i bacali kamenje na vojnike s druge strane. Unutar Gaze, tisuće Palestinaca okupilo se, a neki pjevali: “Smrt  Americi! Smrt budali Trumpu! “I pale se gume.

Trump je u srijedu dao izjavu o zaokretu americke politike prepoznavanjem Jeruzalema kao glavnog grada Izraela, koji je bio neutralan u mirnim naporima na Bliskom istoku unatoč ptotivljenju arapskog svijeta i zapadnih saveznika.

(Za grafički prikaz mogućih lokaliteta američkog veleposlanstva u Jeruzalemu kliknite OVDJE)

Status Jeruzalema – dom svetih muslimanskim, židovskim i kršćanskim religijama – jedna je od najvećih prepreka postizanju mirovnog sporazuma između Izraela i Palestinaca.

“Trebamo  pozvati palestince , a mi trebamo raditi na pokretanju intifade (palestinskog ustanka) pred cionistskim neprijateljem”, rekao je u govoru u Gazu čelnik Hamasa Ismail Haniyeh.

Haniyeh je u svibnju izabran za sveopćeg čelnika skupine, pozvao palestince, muslimane i arape da održe skupove protiv odluke SAD-a u petak, nazvavši ga “danom bijesa”.

Naser Al-Qidwa, pomoćnik palestinskog predsjednika Mahmoud Abbasa i visokog dužnosnika u njegovoj Fatahovoj stranci, pozvao je Palestince na pokretanje prosvjeda, ali su rekli da bi trebali biti miroljubivi.

Izrael smatra Jeruzalem svoj vječni i nedjeljivi kapital. Palestinci žele da se glavni grad svoje samostalne države nalazi u istočnom sektoru grada, koji je Izrael okupirao u ratu na Bliskom istoku 1967. godine i zauzet u potezu koji nikada nije priznat na međunarodnoj razini.

Trump je najavio da će njegova administracija započeti proces premještanja američkog veleposlanstva iz Tel Aviva u Jeruzalem, što očekuje da će biti dobro za budućnost kako tvrdi njegovi prethodnici nisu smjeli poduzeti takav korak  kako bi izbjegli  tenzije u arapskom svijetu.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu, koji je pozdravio Trumpovu najavu kao “povijesnu odluku”, izjavio je u četvrtak da će mnoge zemlje slijediti američki potez i kontakti su u tijeku. Nije naveo zemlje na koje je mislio.

“Predsjednik Trump se ovjekovječio u kronikama našeg kapitala. Njegovo ime sada će biti visoko, zajedno s drugim imenima vezanim uz slavnu povijest Jeruzalema i našeg naroda “, rekao je u govoru u izraelskom Ministarstvu vanjskih poslova.

Ostali bliski zapadni saveznici Washingtona, uključujući Francusku i Britaniju, kritički su za Trumpov potez. Papa Franjo pozvao je na poštivanje statusa quo-a Jeruzalema, a Kina i Rusija također su izrazile zabrinutost.

Šef Europske unije za vanjsku politiku Federica Mogherini izjavila je: “Europska unija ima jasnu i jedinstvenu poziciju. Vjerujemo da je jedino realno rješenje sukoba Izraela i Palestine temeljeno na dvjema državama i Jeruzalemu kao glavnom gradu obiju “.
Trumpova odluka izazvala je sumnje o sposobnosti njegove administracije da se usredotoči na mirovni napor koji je Trumpov zet i viši savjetnik Jared Kushner vodio mjesecima s ciljem da oživljava pregovore s dugim vremenom.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda vjerojatno će se u petak sastati kako bi razmotrila odluku SAD-a, kazali su diplomati.

“STRATEŠKA OPASNOST”

Izrael i Sjedinjene Države smatraju Hamas, koji je od 2007. godine borio u tri rata s Izraelom, terorističkom organizacijom. Hamas ne priznaje pravo Izraela na postojanje, a samoubilački bombaški napadi su poticali posljednju intifadu, od 2000. do 2005. godine.

“Pružili smo upute svim članovima Hamasa i svim njegovim krilima da budu potpuno spremni za bilo kakve nove upute ili naredbe koje se mogu dati kako bi se suprotstavile ovoj strateškoj opasnosti koja prijeti Jeruzalemu i prijeti Palestini”, rekao je Haniyeh.

“Sjedinjeni Jeruzalem je arapski i muslimanski, a to je glavni grad države Palestine, kompletne Palestine”, kazao je, pozivajući se na teritorij uključujući Izrael, kao i Gazu pod nadzorom Hamasa i izraelsku okupiranu Zapadnu obalu.

Haniyeh je pozvao Abbasa na njihovu stranu i da se povuče iz mirotvorenja s Izraelom i  Arape da bojkotiraju Trumpovu administraciju.

Abbas je u srijedu priopćio kako su Sjedinjene Države odustale od uloge posrednika u mirovnim naporima. Palestinske sekularne i islamske stranke zatražile su u četvrtak opći štrajk i skupove.

Strahovanje od optužbe moglo bi poremetiti napore za pomirenje između Hamasa i Fataha, palestinski premijer Rami Al-Hamdallah i drugi delegati Fatah stigli su u četvrtak u Gazu kako bi se sastali s Hamasom.

Međunarodna zajednica ne prizna izraelsku suverenost nad cijelim Jeruzalemom, vjerujući da njezin status treba riješiti u pregovorima. Nijedna druga zemlja nema svoje veleposlanstvo u Jeruzalemu.

Trumpova odluka ispunjava obećanje o kampanji te će moliti republikanske konzervativce i evangeliste koji čine značajan dio njegove domaće podrške.

Kazao je kako njegov potez nije bio namjera da odluka ide u korist Izraela i da bi bilo kakav dogovor o budućnosti Jeruzalema trebale dogovoriti strane u sukobu, ali taj je njegov potez gotovo svakom vidljiv u arapskim državama kao oštar zaokret prema Izraelu.

Sjedinjene Države traže od Izraela  svoj odgovor na priopćenje, jer Washington očekuje  i procjenjuje potencijalnu prijetnju američkim objektima i ljudima, prema dokumentu State Departmenta kojeg vidi Reuters.

Prosvjedi su izbijali na područjima jordanskog glavnog grada Amman, naseljeni palestinskim izbjeglicama, i nekoliko stotina prosvjednika koji su se okupili izvan američkog konzulata u Istanbulu u srijedu nakon Trumpove najave.

Prosvjedi se očekuju u četvrtak u Pakistanu, gdje je vlada priopćila Trumpov potez: “To je ozbiljna prepreka vladavini zakona i međunarodnim normama. To signalizira snažan udarac bliskoistočnom mirovnom procesu. ”

Talibani pobunjenici u Afganistanu priopćili su kako Sjedinjene Države “izražavaju kolonijalne ambicije na područjima gdje žive muslimani”.

Palestinci su isključili božićna svjetla na drveću izvan Betlehemove crkve rođenja, gdje kršćani vjeruju da je Isus rođen, te u Ramallahu, pored grobnice bivšeg palestinskog vođe Jassera Arafata, u znak prosvjeda.

izvještavanje Hamida Shalizija iz Kabula i Kay Johnson iz Islamabada;

Uređivanje Nick Tattersall i Janet Lawrence

 (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});



Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)