Home / Ličnosti / Plenković : Hrvatska treba tražiti pojašnjenja od Velike Britanije

Plenković : Hrvatska treba tražiti pojašnjenja od Velike Britanije

Plenković je novinarima nakon sjednice Kluba HDZ-a u Saboru kazao da informacije o Todorićevom hapšenju i puštanju ima iz medija te ponovio da ne namjerava komentirati procesne aspekte slučaja, javila je Hina.



“Sad više kao pravnik i neko ko malo nešto zna o okvirnoj odluci o evropskom uhidbenom nalogu i saradnji u kaznenim stvarima, mislim da je u ovom slučaju važno da naša nadležna tijela dobiju odgovarajuća objašnjenja od nadležnih tijela Velike Britanije”, kazao je.Dodaje kako to nije njegov posao kao predsjednika Vlade, već onih koji su zahtjev i podnijeli.

Todorić se u utorak ujutro odazvao pozivu londonske policije nakon čega je uhapšen te je pred Westminsterskim sudom, koji se bavi slučajevima izručenja, rekao da će se protiviti ekstradiciji iz Velike Britanije u Hrvatsku kako bi odgovorio na optužbe za dužničku krizu.

Uhapšen je temeljem evropskog uhidbenog naloga koji je raspisala Hrvatska, objavile su ranije britanska i hrvatska policija. Rok za izvršenje europskog uhidbenog naloga je 10 dana ako uhićenik pristane ne izručenje, a ako ne pristane, konačna odluka mora se donijeti u roku od 60 dana.

Na novinarsku primjedbu da je novo ročište zakazano znatno kasnije nego što je to previđeno temeljem evropskog uhidbenog naloga, Plenković je odgovorio: “Zato i kažem, bilo bi dobro da naša tijela zatraže pojašnjenja”.

izvor/Klix/
Poslovnidnevnik.ba BH Poslovni portal
Poslovnidnevnik.ba
BH Poslovni portal

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)