Home / Vijesti / BiH / BOSANSKA INŽENJERKA U NJEMAČKOJ “Posao sam dobila u 7 dana, ali to je bio najteži period mog života”

BOSANSKA INŽENJERKA U NJEMAČKOJ “Posao sam dobila u 7 dana, ali to je bio najteži period mog života”

IVANA BRADARA iz Sarajeva diplomirana je inženjerka građevine. Nakon završenog studija dobila je stalni posao u jednoj od vodećih projektantskih tvrtki u BiH – radila je na zahtjevnom projektiranju mostova, imala natprosječnu plaću za bosanskohercegovačke prilike, ali joj to nije bilo dovoljno, piše Deutsche Welle.

Iz BiH, kako ističe, nije otišla trbuhom za kruhom kao većina onih koji odlaze iz domovine. Poremećen sustav vrijednosti, nedostatak perspektive za mlade ljude, sigurnosna situacija i druge anomalije u bosanskohercegovačkom društvu natjerale su je na ovaj korak.

“Kada sam odlučila otići u Njemačku uzimala sam privatne satove jezika: svaki dan sam učila njemački po četiri-pet sati. Potom sam došla kod brata u Köln u namjeri da nastavim usavršavati znanje jezika i usput slati prijave za posao. Poslala sam pet prijava i mislila sam da će procedura trajati nekoliko mjeseci. Međutim, za dva dana sam dobila odgovore na svih pet prijava i dva termina za razgovor”, prisjeća se Ivana koja je nakon sedam dana dobila posao u uglednoj projektantskoj tvrtki koja zapošljava preko 800 inženjera.



Najteže razdoblje života

“Iako sam, zahvaljujući znanju u struci, lako dobila posao, meni je to bilo najteže razdoblje u životu. Njemački sam dobro poznavala i govorila, ali jezik s tečajeva nije isti kao onaj koji se svakodnevno govori. Dešavalo se da na stručnim razgovorima ne razumijem pola onoga što mi je rečeno. No, bila sam uporna i sve te riječi i termine koje nisam razumjela odmah sam prevodila i učila”, priča.

Narednih desetak mjeseci Ivana je svakodnevno učila jezik i stručnu terminologiju, a u uklapanju u novu radnu sredinu dosta su joj pomogle kolege, koje su, kako kaže, imale puno razumijevanja i vremena za nju.

Uz posao, Ivana, nekadašnja reprezentativka BiH u odbojci, igra i u drugoligaškom odbojkaškom klubu.

izvor/Index/

Poslovnidnevnik.ba BH Poslovni portal
Poslovnidnevnik.ba
BH Poslovni portal

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)