Home / After Work / EVO KAKO JE NASTALA IZREKA ‘GLAVA TI K'O COCIN BUBANJ’

EVO KAKO JE NASTALA IZREKA ‘GLAVA TI K'O COCIN BUBANJ’

Uzrečica “Glava ti k'o Cocin bubanj!” često se koristi u svakodnevnom govoru. Ali, otkud potiče ta izreka i šta je zapravo, kakav je i koliki je taj “Cocin bubanj” manje je poznato.
Misteriju Cocinog bubnja , koji je ušao i u narodni govor otkrio je Vehid Gunić i objavio u svojoj knjizi “Bosanske izreke strpljen – spašen” (Sarajevo 2011.).

Sve je počelo od Huseina Coce iz banjalučke Novoselije, koji se prisjetio priče o bubnju svog pradjeda ili čukundjeda.

“Bila su tri brata, tri Coce u nekom selu Coca kod Podgorice, pa ih dobro potjeralo trbuhom za kruhom. Jedan se, navodno, zaputio negdje prema Lici, drugi negdje južnije, a treći se, kao telal i dobošar, zaputio prema Banjaluci.

Iako Coce nikada nisu bile naročito muzikalne, ovaj je imao nešto malo dara za bubnjanje i za telalski, reporterski način prenošenja bitnih informacija.

Za razliku od dotadašnjih krajiških telala koji su imali bubnjeve malo veće od običnog defa ili tarbuka, ovaj je Coco imao bubanj kao onaj što su ga imali Ringo Star, Đorđe Đoko Kisić, Điđi Jankelić, Lučiano Paganote, popularni Feđa Isović ili Prijedorčanin Nasko Budimlić. Tako su, eto, i taj Coco, čiji su se potomci nastanili na banjalučkoj periferiji, a i njegov bubanj ušli u narodnu izreku,” navodi se Gunjićevoj knjizi.izvor/hayat/

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

Banjalučanin zaplivao na novom kružnom toku u naselju Lauš vrijednom 650.000 KM

‘Kružni tok od 650.000 KM, prije sedam dana slikan kao Naomi Campbell, danas potopljen kao …

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)