Home / Ličnosti / Veliki ulozi su na stolu: Merkel i Trump “borit” će se oko PET ključnih točaka

Veliki ulozi su na stolu: Merkel i Trump “borit” će se oko PET ključnih točaka

Njemačka kancelarka Angela Merkel putuje u Washington 14. ožujka na sastanak s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, što će biti njihov prvi susret i vjerojatno novi početak njemačko-američkih odnosa.


Angela Merkel i Donald Trump nisu dobro počeli zajedničke odnose – njemačku politiku otvorenih vrata Trump je nazvao “van pameti” dok je Njemačka izrazila duboku zabrinutost zbog Trumpove zabrane ulaska u SAD državljanima sedam zemalja te njegovim izjavama oko budućnosti NATO-a.

“Do sada smo vidjeli da je Merkel prema Trumpu bila pasivno agresivna, dok je Trump prema Merkel bio aktivno agresivan. Oni se moraju složiti da se ne slažu sa svime što je bilo do sada kako bi dalje radili zajedno,” smatra profesor Anthony Glees, ekspert za njemačku politiku.

Ovaj posjet Merkel Washingotnu bit će uvertira u Trumpov posjet Njemačkoj u srpnju na summitu G20.

Pet je ključnih točaka o kojima će njemačka kancelarka i američki predsjednik voditi teške i vjerojatno nimalo ugodne razgovore.

NATO

Alijansa je jedan od glavnih prioriteta sastanka SAD-Njemačka. Merkel smatra da je NATO itekako važan u situaciji kada Rusija proširuje svoj utjecaj u Europi, dok je Trump savez okvalificirao kao zastario te traži da zemlje članice izdvajaju više novca, odnosno 2 posto BDP-a, za obranu. Izvori uoči sastanka kažu kako će Trump pritisnuti Merkel da i Njemačka “dijeli teret” troškova, a američki predsjednik želi poslati snažnu poruku da sve članice NATO-a moraju ići ka tom cilju.

“Njemačka je jedna od najvećih gospodarstava i mora biti primjer, isto kao i SAD,” kaže izvor iz američke administracije.

TRGOVINA

Glavna tema u ovom području bit će deficit u robnoj razmjeni od 65 milijardi dolara. Peter Navarro, Trumpov savjetnik za trgovinu, kazao je da je taj deficit treba smanjiti te da je to ozbiljan problem s kojim se trebaju suočiti te da bi “iskreni razgovori” mogli pomoći.

INDUSTRIJA

Sjedinjene Američke Države su zemlja u koju Njemačka plasira najviše svojeg izvoza, no Trump je upozorio da bi mogli uvesti carinu od 35 posto na uvoz automobila otkad je BMW najavio izgradnju tvornice u Meksiku kako bi prodavali još više vozila u SAD. Juergen Hardt, njemački savjetnik za tansatlantsku politiku, upitao je želi li američki predsjednik prisiliti svoje građane da prestanu kupovati njemačke automobile?

IMIGRANTSKA POLITIKA

To je sigurno područje na kojem će se Merkel i Trump teško složiti. Američki predsjednik već je kazao kako Merkel uništava Njemačku politikom otvorenih vrata prema izbjeglicama dok je ona otvoreno osudila njegovu zabranu za ulazak u SAD koja se odnosi na državljane sedam pretežno muslimanskih zemalja. “Borba protiv terorizma ne opravdava takve postupke”, kazala je Merkel.

KONAČNI CILJ – KAKO ODRŽATI ZAJEDNIŠTVO

Profesor Glees smatra kako su ulozi sastanka Merkel-Trump veliki.

“Veliki je pritisak na Trumpove savjetnike da “obrade” Merkel jer Amerika treba velikog prijatelja u Europskoj uniji, a Velika Britanija, iz očitih razloga to više nije. No, pritisak je i na Merkel jer su SAD proteklih 70 godina bile njen najbolji prijatelj i saveznik. Ako bude drugačije, to nije ono što Nijemci žele. Ako nešto pođe po zlu, posljedice bi mogle biti pogubne, kako u pogledu njemačke unutarnje politike tako i u pogledu slabosti Zapada nasuprot napretku Rusije. Ukratko, ulozi teško da mogu biti veći”, smatra Glees a prenosi Telegraph

izvor/Dnevnik.hr/

Poslovnidnevnik.ba BH Poslovni portal
Poslovnidnevnik.ba
BH Poslovni portal

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)