Home / Vijesti / Regija / U Sloveniji otkriven virus ptičije gripe

U Sloveniji otkriven virus ptičije gripe

Patogeni virus ptičije gripe podtipa H5N8 otkriven je u tijelima tri labuda uginula proteklih dana na jezeru u mjestu Pragersko kod Maribora, a nadležne službe u Sloveniji već su poduzele prve mjere za sprječavanje širenja bolesti koja za ljude nije opasna jer nemaju receptore za taj oblik virusa, objavljeno je u Ljubljani na konferenciji za novinare.

– Iako je taj virus vrlo patogen za ptice, ne predstavlja opasnost za ljude koji se virusom ne mogu inficirati – utvrdili su stručnjaci iz agencije za sigurnu hranu slovenskog ministarstva poljoprivrede.

Bolest koja je otkrivena kod tri uginula labuda analizirana je u ljubljanskom Veterinarskom institutu, te je u njima otkriven spomenuti virus koji se razlikuje od virusa H5N1 koji je zadnji put u Sloveniji otkriven 2006. godine, a mogao je preći i na ljude.

Do sada su osim u Sloveniji virus ptičje gripe podtipa H5N8 potvrdili još u Mađarskoj, Poljskoj, Hrvatskoj, Švicarskoj, Njemačkoj, Austriji, Nizozemskoj, Danskoj, Švedskoj, Finskoj, Francuskoj, Rusiji, Ukrajini, Rumunjskoj, Srbiji, Grčkoj, Velikoj Britaniji, Bugarskoj, Slovačkoj i Irskoj.

Kako bi se spriječilo moguće širenje zaraze s ptica u prirodi na domaću perad u sjeveroistočnoj Sloveniji, gdje se pojavila ptičija gripa, određene su mjere kojima je određeno da se perad drži u zatvorenim prostorima i spriječi doticaj sa zaraženom vodom i hranom, navodi Hina.

Izvor/fena/

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)