Home / Vijesti / BiH / U SARAJEVU POČELA KONFERENCIJA “IT HEALTH CARE DAYS 2016“

U SARAJEVU POČELA KONFERENCIJA “IT HEALTH CARE DAYS 2016“

(SARAJEVO, 15. decembar 2016) Uvodnim predavanjem prof. dr. Miroslava Mađarića danas je u hotelu Sarajevo počela prva IT Health Care Days 2016 konferencija.

medit-konferencija-it-health-care-days-2016-024 Prisutni IT stručnjaci iz zdravstvenog sektora u naredna dva dana govorit će o perspektivama i trendovima IT rješenja u zdravstvu te dobiti uvid u realizirane i planirane projekte u Bosni i Hercegovini, regionu i svijetu. Konferenciju organizira bh. kompanija medIT, koja je regionalni lider u oblasti primjene ICT tehnologija u zdravstvu, kao i udruženje HL7 BiH.

medit-konferencija-it-health-care-days-2016-samir-dedovic

Zahvaljujući se prisutnim IT stručnjacima iz javnih i privatnih ustanova, zavoda i klinika što su prepoznali značaj ove konferencije, direktor kompanije medIT d.o.o., Samir Dedović, istakao je da će konferencija ponuditi pregled najaktuelnijih rješenja i primjena ICT tehnologije u zdravstvu. “Prepoznali smo trenutno stanje na tržištu i stvarnu potrebu za organizacijom jedne ovakve konferencije. Želja nam je da približimo IT zdravstvenu scenu iz BiH sa regionom i ostatkom svijeta. Govorit ćemo o jako zanimljivim temama i realiziranim projektima i vjerujem da nas očekuju dva veoma produktivna dana“, rekao je Dedović te se zahvalio Federalnom ministarstvu zdravstva koje je zvanični pokrovitelj konferencije.

medit-konferencija-it-health-care-days-2016-miroslav-madjaricProf. dr. Miroslav Mađarić naglasio je da upravljanje zdravstvom treba pratiti trendove modernog menadžmenta. “eZdravstvo nije samo tehnološka inovacija nego i organizacijska. Ona značajno poboljšava svakodnevne aktivnosti, olakšava rad medicinskom osoblju, pruža bolju uslugu pacijentima te uz sve to i racionalizuje troškove“, naveo je Mađarić te istakao pozitivan primjer projekta eRecept u Hrvatskoj koji kotira kao jedan od najbolje implementiranih projekata eZdravstva u Evropi.

medit-konferencija-it-health-care-days-2016-snjezana-bondaruk

Tajnica Federalnog ministarstva zdravstva, Snježana Bondaruk, navela je da je ulaganje u razvoj IT tehnologija u zdravstvu obaveza Bosne i Hercegovine u pogledu EU integracija. “IT tehnologije su naša sadašnjost i budućnost. Mi smo tijelo koje obrađuje sve zakone u ovoj oblasti i zbog toga jako cijenimo napore organizatora da ovu temu stavi u fokus javnosti. Do sada smo putem sredstava Svjetske banke obezbijedili značajna sredstva za jačanje eZdravstva u FBiH i sigurno ćemo nastaviti sa tom praksom“, rekla je Bondarukova te dodala da IT rješenja u zdravstvu štede energiju, vrijeme i novac.

U naredna dva dana konferencija IT Health Care Days 2016 obradit će teme i projekte kao što su eKarton, eRecept, eUsluge, IT Lab, izazovi uspostavljanja ICT mreža, legislativa i privatnost u eZdravstvu te školovanje IT stručnjaka u zdravstvu.

Organizator konferencije kompanija medIT d.o.o. Sarajevo domaći je lider u oblasti primjene ICT tehnologija u oblasti medicine. Pored primjene provjerenih i dokazanih “Agfa“ i “T-System“ ICT rješenja (evropski i svjetski lider u implementacijama i integracijama zdravstvenih IT rješenja), medIT d.o.o. nudi i rješenja iz sopstvenog razvoja. Proizvodima iz svog portfelja medIT pomaže zdravstvenim ustanovama i organizacionim sistemima zdravstva da izvrše redizajn poslovnih procesa i time uspostave nove vrijednosti poslovanja na lakši i jednostavniji način, uz istovremeno smanjenje troškova kroz racionalizaciju procesa i uvođenje online kontrolinga (iskorištenost ljudskih resursa, modaliteta, potrošnje materijala, lijekova). Pored Kantona Sarajevo, Unsko-sanskog, Tuzlanskog, Zeničko-dobojskog te Hercegovačko-neretvanskog kantona, medIT d.o.o. je proizvode iz svog portfelja implementirao i u Srbiji, Hrvatskoj, te na brojnim privatnim klinikama u BiH i regiji.

Bejtovic Communications.
Poslovnidnevnik.ba BH Poslovni portal
Poslovnidnevnik.ba
BH Poslovni portal

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)