Home / Vijesti / Svijet / KRAJ DISKRIMINACIJE HRVATSKIH DRŽAVLJANA Švicarska u petak odobrava protokol o Hrvatskoj, nakon Božića lakše do posla?

KRAJ DISKRIMINACIJE HRVATSKIH DRŽAVLJANA Švicarska u petak odobrava protokol o Hrvatskoj, nakon Božića lakše do posla?

Gornji dom švicarskog parlamenta ovog će petka, 16. prosinca, očekuje se, odobriti izmijenjeni Zakon o strancima kako bi se u primjenu konačno stavio protokol kojim se Sporazum između država članica EU i Švicarske Konfederacije o slobodi kretanja osoba proširuje na Republiku Hrvatsku.



Ako se to dogodi, kako javlja Tagesanzieger, protokol će stupiti na snagu prije Božića. Potvrđivanje protokola će s vremenom osigurati državljanima Republike Hrvatske jednakopravni status s građanima ostalih država članica EU. Najvjerojatnije uz dogovorena prijelazna razdoblja, kakva su se odnosila i na prethodne krugove proširenja EU.

Između ostalog bi trebalo doći i do povećanja kvota od 50 jednogodišnjih i 450 kratkoročnih radnih dozvola za hrvatske državljane, koje trenutno vrijede, te ponešto olakšanih uvjeta zapošljavanja hrvatskih državljana.

Hrvatskim državljanima u Švicarskoj danas nije nemoguće dobiti boravišnu ili radnu dozvolu, no kako su uvjeti za njihovo dobivanje izuzetno zahtjevni i složeni, dobiva ih vrlo mali broj osoba. Cjelokupan postupak traženja i dobivanja radne dozvole ide isključivo preko poslodavca. No brojni poslodavci taj proces, zbog njegove složenosti i nužnih novčanih izdataka, uglavnom izbjegavaju, ukoliko imaju druga rješenja.

I nakon odobrenja protokola o Hrvatskoj, Švicarci će, osobito u mjestima s višom nezaposlenošću, imati prednost kod zapošljavanja, dogovoreno je u ponedjeljak u parlamentu, prenosi Swissinfo.ch.

Inale, Tagesanzieger navodi kako se Bern u vrijeme vlade Tihomira Oreškovića bojao da će Hrvatska dići druge članice EU protiv Švicarske, nezadovoljna tretmanom svojih državljana. No, politička kriza u Hrvatskoj dala je Švicarcima dragocjeno vrijeme da riješe ovo osjetljivo pitanje. Švicarski list piše da između Švicarske i Hrvatske trenutno vlada ‘krhki mir’ koji bi mogao puknuti ako Švicarska ne počne s implementacijom protokola.

Izvor/croexpress/

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)