Home / After Work / I muškarci imaju PMS!

I muškarci imaju PMS!

Svaki četvrti muškarac jednom mjesečno pati od simptoma sličnih ženskom PMS-u, pokazuju istraživanja evropskih doktora. Tačnije, istraživanje je sproveo čuveni dr Gerald Linkoln (muškarac, dakle), naučnik iz (Medical Research Council's Human Reproductive Sciences Unita u Edinburgu).



Muškarci, takođe, imaju sindrom koji je sličan ženskom PMS-u i on se zove IMS, odnosno muški sindrom razdražljivosti.
Ovaj sindrom nastaje kao posljedica pada nivoa testosterona u organizmu. Nivo ovog hormona može da varira u toku dana i on ima tendenciju da bude najjači tokom prijepodnevnih sati da bi tokom dana njegov intenzitet opadao.

Šta izaziva pad testosterona?

Jedan od osnovnih faktora koji utiču na variranje količine testosterona je stres, kao i promjene u ishrani.

Koje su posljedice IMS-a?

Muški PMS, kao i ženski, izaziva razdražljivost i loše raspoloženje. Takođe, u toku ove faze muškarci često mogu pokazivati simptome depresije i anksioznosti.

Šta je preporučljivo da uradite za svog partnera kad je u IMS-u?

Razgovarajte sa svojim momkom, ako njegova ćudljivost postaje veliki problem, posjetite doktora. Doktor može prepisti terapiju koja će mu pomoći u oslobađanju od stresa ili ga posavjetovati kako da popravi način ishrane. Ukoliko kod svog dečka prepoznate simptome muškog PMS-a, “progledajte mu kroz prste” i trudite se da budete tolerantni tih nekoliko dana u mjesecu kada je on posebno razdražljiv.

Istraživanje

U ispitivanju IMS-a je učestvovalo nekoliko hiljada parova, koji su bili u vezi najmanje godinu dana. Čak 26 posto muškaraca pati od simptoma koji se povezuju s menstruacijom. Najrasprostranjeniji simptomi su iziritiranost (56 posto), veći umor od uobičajenog (51 posto), konstantna glad (43 posto). Isto toliko ispitanika prijavilo je da se lako uznemire, a čak 15 posto otkrilo je da osjeća nadutost.

Svaki deseti ispitanik priznao je da je u ovom periodu osjetljiviji na pitanje težine, a nezanemarljivih pet posto priznalo je da imaju grčeve. I dok muškarci pate, žene saosjećaju. Čak 43 posto dama otkrilo je da pokušavaju da razvesele i ohrabre partnera u ovom periodu. A, 33 posto dama nije imalo razumijevanje i podviknule su svojim partnerima da budu muškarci.

Prema anketi, muškarac koji vjeruje da ima ove simptome, mjesečno na hranu troši 82 funte više nego “zdrav” pripadnik jačeg spola. Inače, ovo istraživanje nije iznenađujuće za naučnike jer se dugo proučava uticaj hormona na ponašanje muškaraca. Tako nemali broj istraživača vjeruje da hormonalni ciklusi i te kako utiču na nivo energije, se*sualni nagon, bijes i iziritiranost pripadnika jačeg spola.

Izvor/source/

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)