Home / Vijesti / BiH / SARAJEVO KONFERENCIJA “IT HEALTH CARE DAYS 2016» 15.i 16. decembra 2016 god.

SARAJEVO KONFERENCIJA “IT HEALTH CARE DAYS 2016» 15.i 16. decembra 2016 god.

(SARAJEVO, 06.12.2016) U Sarajevu će se 15. i 16. decembra, 2016. održati konferencija «IT Health Care Days 2016» koja će okupiti IT stručnjake iz zdravstvenog sektora, te će ponuditi pregled najaktuelnijih rješenja i primjena ICT tehnologije u zdravstvu. Konferenciju organizira bh. kompanija medIT, koja je regionalni lider u oblasti primjene ICT tehnologija u zdravstvu, kao i udruženje HL7 BiH. Predavači će biti domaći i regionalni stručnjaci koji će diskutirati o realiziranim projektima informatizacije zdravstva sa fokusom na interoperabilnosti, perspektivama u primjenama zdravstvene informatike, ali i o perspektivi i izazovu edukacije IT stručnjaka u oblasti zdravstvene informatike.

«IT Health Care Days će u dva dana sagledati primjenu IT tehnologije u zdravstvu, te osvijetliti i segment školovanja kadrova za ovu djelatnost, dok će biti govora i o legislativi koja često otežava primjenu IT rješenja čime se dalje otežava funkcioniranje zdravstvenih usluga, zbog čega u konačnici trpe pacijenti», istakao je Samir Dedović, direktor medIT-a. IT stručnjaci će tokom dvodnevne Konferencije imati priliku upoznati se sa primjerima iz prakse, te diskutovati i o tome koliko jednu državu košta da ne primijeni eRecept ili druge eUsluge, dok će biti govora i o postavkama ICT mreža koje mogu adekvatno odgovoriti na primjenu spomenutih IT rješenja, i kreirati IT platforme za nove zdravstvene eUsluge.

 «Primjenom IT rješenja u zdravstvu našim klijentima štedimo milione i unaprjeđujemo kvalitet zdravstvenih usluga, a samim time i donosimo olakšanje i desetinama hiljada pacijenata», objasnio je Dedović, najavivši da će sve prednosti primjene IT tehnologije u zdravstvu predstaviti analizom iskustva u Kantonu Sarajevo sa primjenom eRecepta. Kako je objasnio to predavanje bit će bazirano na višegodišnjem iskustvu i primjeni IT rješenja u zdravstvenim ustanovama Kantona Sarajevo kao što su Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, Opća bolnica «Abdulah Nakaš», Domovi zdravlja, te zdravstveni centri. «eKarton, eRecept samo su neki od proizvoda sa kojima su se građani već susreli i zahvaljujući kojima smo im uštedili vrijeme i unaprijedili kvalitet zdravstvenih usluga», podsjetio je Dedović ističući da će se na Konferenciji govoriti i o mogućim poboljšanjima, te o iskustvima drugih evropskih država poput Mađarske, Češke Republike i Grčke u primjeni ovih proizvoda u zdravstvu. Također, posebno će se razgovarati o nužnim usklađivanjem ovih aktuelnih rješenja sa odgovarajućim zakonskim odredbama.

Prijave za konferenciju su moguće do 14.12.2016. putem stranice konferencije http://ithealthcaredays.ezoblak.net, gdje je moguće naći i više informacija o programu.

Organizator konferencije, kompanija MedIT d.o.o. Sarajevo, domaći je lider u oblasti primjene ICT tehnologija u oblasti medicine. Pored primjene provjerenih, i dokazanih „Agfa“ i „T-System“ ICT rješenja (evropski i svjetski lider u implementacijama i integracijama zdravstvenih IT rješenja), MedIT d.o.o. nudi i rješenja iz sopstvenog razvoja. Proizvodima iz vlastite ponude medIT pomaže zdravstvenim ustanovama i organizacionim sistemima zdravstva da izvrše redizajn poslovnih procesa, i time uspostave nove vrijednosti poslovanja na lakši i jednostavniji način, uz istovremeno smanjenje troškova kroz racionalizaciju procesa i uvođenje on line kontrolinga (iskorištenost ljudskih resursa, modaliteta, potrošnje materijala, lijekova). Pored Kantona Sarajevo, Unsko-sanskog, Tuzlanskog, Zeničko-dobojskog, te Hercegovačko-neretvanskog kantona svoje proizvode su implementirali u Srbiji, Hrvatskoj (npr. Klinički centar Rebro), te na brojnim privatnim klinikama u BiH i regiji.

Kontakt: Bejtovic Communications, Una Bejtović, +38761190110, una@bejtovic.ba

 

Poslovnidnevnik.ba BH Poslovni portal
Poslovnidnevnik.ba
BH Poslovni portal

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)