Home / Nauka i Tehnologija / Huawei novim telefonom planira “pomesti” Apple i Samsung

Huawei novim telefonom planira “pomesti” Apple i Samsung

Huawei novim telefonom planira “pomesti” Apple i Samsung

 Huawei ne krije svoje dugoročne planove, pa je već nekoliko puta najavio da u budućnosti želi da postane najveća mobilna kompanija na svijetu.


Trenutno zauzima treće mjesto u svijetu po broju isporučenih telefona, a vrh želi da osvoji s telefonima poput modela P9, čija bi prodaja od aprila ove godine, kada je lansiran, uskoro mogla da premaši deset miliona urerđaja.

Za sljedeću godinu planira se njegov nasljednik P10 pa će, prema glasinama koje kruže internetom o ovom uređaju, ‘desetka’ biti prava zvijer s kojom će ova kineska kompanija konkurisati najboljim Appleovim i Samsungovim pametnim telefonima.

Dijagonala ekrana novog Huawei smartfona P10 trebalo bi da iznosi 5.5 inča sa rezolucijom od 1440×2560 piksela (ove dimenzije i rezolucija postaju standard za top modele smartfona), piše Phone Arena.

Model dolazi s novim Kirin 960 čipsetom s osmojezgarnim procesorom jačine 2.3GHz koji će biti mnogo snažniji, ali i štedljiviji u odnosu na procesor modela P9, pa će imati čak 6GB RAM-a i 256GB prostora za skladištenje podataka – vjerovatno će biti dostupni i modeli s manje memorije koji će, naravno, biti jeftiniji.

Što se ostalih opcija tiče, Phone Arena spominje zadnju kameru od 12MP (trenutno nema informacija da li će biti u pitanju dvostruka kamera kao na modelu P9), prednju od 8MP za selfije i posljednju verziju Androida Nougat.

Predstavljanje telefona očekuje se krajem marta ili početkom aprila, dakle vjerovatno malo nakon što Samsung predstavi Galaxy S8/S8 Edge, ali mnogo prije u odnosu na iPhone 8 koji se očekuje tokom septembra.

 

Poslovnidnevnik.ba BH Poslovni portal
Poslovnidnevnik.ba
BH Poslovni portal

Komentari

komentari

Check Also

Svečano otvorena konferencija ”Sfera 2023: Klimatizacija, grijanje, hlađenje”

XIII po redu regionalna naučno stručna konferencija iz domene građevinarstva i arhitekture ”Sfera 2023: Klimatizacija, …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)