Home / Vijesti / BiH / Zapošljavanje u Njemačkoj projekt pod nazivom Triple Win
triple_win poslovnidnevnik.ba

Zapošljavanje u Njemačkoj projekt pod nazivom Triple Win

Nedostatak stručnog osoblja u zdravstvenim ustanovama u Njemačkoj već danas je dramatičan.

Anketa sprovedena krajem 2011. godine, od strane ”Njemačkog bolničkog instituta” (deutscher Krankenhaus Institut, DK), je pokazala da 37% bolnica u Njemačkoj ima poteškoća sa popunjavanjem radnih mjesta u zdravstvenoj njezi. Još u 2009.godini te vrijednosti su bile na razini od 16%. Na 100 otvorenih oglasa, u sektoru zdravstvene njege, prijave se samo 72 kvalifikovane osobe koje se nalaze na evidenciji nezaposlenih kod Savezne agencije za zapošljavanje. U društvu koje je sve starije, zapošljavanje kvalifikovane radne snage u zdravstvenom sektoru je u stalnom porastu.




Međutim, u državama poput Bosne i Hercegovine  na drugoj strani, pojavljuje se prevelika ponuda od strane kvalificiranih stručnjaka u području zdravstva. Tako je u Bosni i Hercegovini recimo, na evidenciji nezaposlenih osoba prijavljeno otprilike 5500 medicinskih sestara/tehničara.

Svi ovi podatci su potakli da se pokrene pilot projekt ili kako da kažemo okvir budućeg  projekta Triple Win u 2011 godini a  koji je zvanično i krenuo u oktobru 2013 godine..

Projekt koji u prevodu sa engleskog jezika znači Trostruka pobjeda je sigurno to jer je na neki način pobjeda nad nezaposlenosti u BiH i rješavanje deficita zdravstvenih kadrova u Njemačkoj .

U razgovoru sa Džejnom Hurtić koja direktno radi na projektu Triple Win za  Njemačko društvo za internacionalnu saradnju (GIZ) GmbH  smo saznali podatke dokle se stiglo u projektu.

Konkursi za prijem su trajno otvoreni . Zainteresovano stručno osoblje se o uslovima učešća, odabiru i načinu odabira može informisati putem telefona ili E-Maila kod uposlenika ARZ-a: http://arz.gov.ba/default.aspx?langTag=bs-BA&template_id=151&pageIndex=1

GIZ-a. http://www.giz.de/

triple_win_de poslovnidnevnik.ba
triple_win_de
poslovnidnevnik.ba

Dva puta godišnje se vrše intervjui kandidata gdje pripadnici Odjela za zapošljavanje stranaca u Njemačkoj dolaze u Bosnu i Hercegovinu i provjeravaju kandidate.

U proteklom periodu implementacije projekta je zaposleno i uspješno integrirano oko 400 zdravstvenih radnika .

U prošloj sedmici je na intervju pristiglo 170 kandidata .Rezultati i lista primljenih u ustanove u Njemačkoj će biti objavljena za 10-tak dana.

Obzirom da je u Bosni i Hercegovini velika stopa nezaposlenosti mnogi mladi danas upisuju medicinsku školu jer znaju da ce u budućnosti moći dobiti posao na zapadu ne samo u Njemačkoj gdje je zdravstvena struka deficitarna nego i u mnogim drugim zemljama gdje ima potreba za zdravstvenim radnicima.

Zbog manjka perspektive na radnom tržištu u Bosni i Hercegovini  predviđenom za partnersku saradnju, radnom migracijom se velikom broju stručnog osoblja moze omogućiti poslovna i lična perspektiva. Slanjem novca migranata ili razvojnopolitičkim angažmanom, otvaraju se nove mogućnosti za razvoj matičnih država.

U pozadini tog razvoja, Centrala za rad sa strancima i stručno posredovanje (ZAV) Savezne agencije za rad (BA) i Njemačko društvo za internacionalnu saradnju (GIZ) GmbH će, skupa sa partnerima iz matičnih država, posredovati u zapošljavanju medicinskih radnika za njemačko radno tržište, u okviru čega je organizovano stručno i jezičko usavršavanje kao i podrška pri integraciji.

Korist kroz migraciju se može osigurati trajno, ukoliko se stručna i jezička priprema, kao i integracija stručne radne snage, podrži u svim fazama, već u matičnoj državi. Ovim Projekat promovira tržište rada-razvojne ciljeve i istovremeno postavlja i primjenjuje ideju dobrodošlice i priznavanja kultura.

Tok projekta

• Kratki opis: za izbor stručnog osoblja nadležni su Centrala za rad sa strancima i stručno posredovanje ZAV u saradnji sa Agencijom za rad i zapošljavanje BiH (ARZ). Na osnovu javnog konkursa koji raspisuje ARZ, organizuju se, kako je predviñeno, četiri kruga intervjua koji će se održati u Bosni i Hercegovini. GIZ daje podršku cijelom procesu sa svojom internacionalnom vanjskom strukturom, obezbjeñuje jezičku i stručnu pripremu medicinskog osoblja kao i podršku prilikom odlaska i same intergracije nakon dolaska u Njemačku.

• Uslovi za prijavu: pored stručnih kvalifikacija (završena medicinska škola za medicinsku sestru/tehničara minimalno IV stepen-opšti/pedijatrijski smjer), potrebno je i poznavanje njemačkog jezika minimum na nivou A2, prema ”Evropskom referentnom okviru za jezike”

• Savjetovanje i kontakt osobe: Zainteresovano stručno osoblje se o uslovima učešća, odabiru i načinu odabira može informisati putem telefona ili E-Maila kod uposlenika ARZ-a i GIZ-a.

• Finansiranje: Po okončanom posredovanju, poslodavac je u obavezi izmiriti troškove u trenutnom iznosu od 3.700, EUR-a, a koji se sastoje od provizije za posredovanje Savezne agencije za zapošljavanje i naknade uključujući i poreze, za usluge GIZ-a.

• Pravni okvir: Projekat se sprovodi na osnovu Sporazuma izmeñu ZAV-a i ARZ-a. Osnovna komponenta ovoga Sporazuma je, da samo Savezna Agencija ima ovlaštenje za posredovanje stručne radne snage iz Bosne i Hercegovine u Njemačku. U vezi sa tim, osnov Sporazuma je, izmeñu ostalog, da uslovi radnih ugovora stručne radne snage iz inozemstva odgovaraju standardima njemačkog radnog prava. Stručno radno osoblje se u prvoj godini boravka zapošljava i rasporeñuje na radnom mjestu pomoćno medicinsko osoblje, u toku koje su u obavezi da započnu i okončaju proces priznavanja svoje, u inostranstvu stečene diplome medicinske sestre/tehničara, time se omogućuje veća zarada, napredovanje u karijeri kao i dugoročniji boravak u Njemačkoj.

Metodološki pristup Triple Win

Ovaj Program ima za cilj, ne samo popunjavanje upražnjenih radnih mjesta u Njemačkoj i društvenu korist za imigracijsku zemlju, nego i izjednačavanje interesa zemlje porijekla i stručnog osoblja.

• Imigracija se smatra uspješnom, onoga momenta kada je pored integracije na tržištu rada uspješno izvršena i integracija u društveno okruženje: već u zemlji porijekla se kroz jezičke i stručne pripreme, stvaraju preduslovi za uspješnu integraciju u Njemačkoj. Podrška integraciji, se nastavlja i u Njemačkoj a sa ciljem zaključenja postupka priznavanja diplome čime stručno osoblje povećava svoje kompetencije i sebi osigurava održivost.

• Mi se orijentišemo prema kodeksu ponašanja Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i ne regrutujemo stručno osoblje iz zemalja, koje i same imaju nedostatak radne snage u oblasti zdravstvene njege.

• Osim toga, GIZ kombinira upravljanje ovim Programom sa elementima svojih razvojnih programa i potiče prijenos znanja i razvojnopolitičkog angažmana dijaspore.

Projekt Triple Win

Njemačko društvo za internacionalnu saradnju (GIZ) GmbH

Splitska 7

71000 Sarajevo

Bosna i Hercegovina

Poslovnidnevnik.ba BH Poslovni portal
Poslovnidnevnik.ba
BH Poslovni portal

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)