Home / Vijesti / BiH / Rad u SR Njemačkoj- spajanje porodice
Poslovnidnevnik.ba Njemačka spajanje porodica

Rad u SR Njemačkoj- spajanje porodice

U slučaju spajanja porodice potrebno prilaganje dokaza o poznavanju osnova njemačkog jezika!

U postupku spajanja bračnih drugova sa njemačkim državljanima ili strancima koji žive u Njemačkoj je preduslov da podnosilac zahtjeva mora imati najmanje 18 godina. Osim toga u postupku spajanja porodice je preduslov i da podnosilac zahtjeva poznaje osnove njemačkog jezika, tako da je u stanju da se sporazumijeva na njemačkom jeziku.

Ukoliko stranom bračnom partneru učenje jezika u inostranstvu nije moguće na jedan prihvatljiv način ili ako uloženi napori u periodu od jedne godine nisu bili uspješni, onda se prema presudi Saveznog upravnog suda od 04.09.12. godine (BVerwG 10 C 12.12) može odustati od obaveze predočavanja poznavanja jezika već prije ulaska u zemlju. Bitno je da se razlozi o nemogućnosti učenja jezika odnosno dotadašnji pokušaji na uvjerljiv i razuman način obrazlože prilikom predavanja zahtjeva. Potrebno znanje jezika bi se moralo steći po dolasku u Njemačku, a u svrhu izdavanja dozvole boravka bračnom partneru.




Aufenthaltserlaubnis

Druge informacije o preduslovu poznavanja njemačkog jezika možete naći na informativnom listu “Dokaz o osnovama poznavanja njemačkog jezika prilikom useljenja bračnog partnera iz inostranstva” Saveznog ureda za migraciju i izbjeglice.

goethe

Goethe-Institut organizuje ispite njemačkog jezika u Bosni i Hercegovin. Detaljnije informacije možete dobiti u Goethe-Institutu.

Merkblatt_Sprachnachweis_des_BAMF PDF

Poslovnidnevnik.ba BH Poslovni portal
Poslovnidnevnik.ba
BH Poslovni portal

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)