Home / Kompanije i Tenderi / Fatalna vožnja Tesla model S sa autopilotom
Poslovnidnevnik.ba

Fatalna vožnja Tesla model S sa autopilotom

WASHINGTON, 30. lipnja (Reuters) – Kobna nesreća  vozač Tesla Motors Inc Model S automobila koji je bio u autopilot modu poginuo u sudaru s kamionom potaknula je istragu regulatora savezne sigurnosti autocesta , vlade SAD-a i Tesle objavljeno je u četvrtak.

Istraga prvog  udesa  automobila Tesla sa autopilotom  .Ostali proizvođači pripremaju se za ponuditi sustave koji omogućuju vozilu da samo sa racunalom upravlja dok vozac radi neke druge stvari nevezane za vožnju.

Iz National Highway Traffic Safety Administration  su rekli  da istražuju 25.000 Tesla Model S sedan vozila koje su opremljene s autopilot sustavom.

Događaj koji je prema izvješću iz Floride Highway Patrol ubio 40-godišnjeg Joshua Brown jasan, na suhom kolniku 7. svibnja u Williston, Florida, dodat će ulje na vatru u raspravi unutar auto industrije, u pravnim krugovima potaknuti da se zbog sigurnosti sustava u budućnosti koristi onaj koji ima djelomičnu kontrolu upravljanja i kočenja vozača,a ne potpuno automatski.

 

NHTSA u  preliminarnom  izvješću ukazuju da se udes  dogodio  kada je traktor-prikolica napravio lijevo skretanje ispred Tesle na raskrižju.

Ni Autopilot, niti je vozač nije primijetio bijelu stranu traktora prikolice sa pozadinom svijetlim nebom, pa je kočnica ostala  nedirnuta.”

Dionica Tesla pala za čak tri posto, ili 6,28 $   jedan sat poslije  vijesti o  fatalnoj nesreći i početku istrage. Tvrtka je naglasila neobičnu prirodu nesreće i iz Tesle su rekli  da je to prvi smrtni ishod u više od 130 milijuna milja korištenja.

Tesla Model S limuzina košta oko 66.000 $.

Tesla navodi se u priopćenju u četvrtak da su kupci dužni dati “eksplicitnu potvrdu ” da shvataju da je Autopilot  nova tehnologija još uvijek u razvoju, u protivnom sustav će ostati isključen.

“Kad vozači aktiviraju Autopilot,  kontrola tj računar  im objašnjava, između ostalog, da je autopilot ‘značajna pomoć  koja vam je potrebna ,ali da morate zadržati kontrolu i odgovornost za svoje vozilo dok ga koristite.

Iz Nhtsa  Agencije  su izjavili da su  otvorili preliminarnu istragu koja je prvi korak prije nego što mogu tražiti da  povlačenje vozila ako se utvrdi da je  bilo neispravno.

izvor/Reuters/

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)