Home / Vijesti / BiH / Bolje politike za ekonomski razvoj

Bolje politike za ekonomski razvoj

Stručni skup “Zagovaranjem do boljih politika ekonomskog razvoja za male biznise” održan je 13.04.2016. god. u sklopu Međunarodnog sajma gospodarstva Mostar 2016.

Skup su organizirali Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK Mostar i Udruženje Nezavisni biro za razvoj Gradačac/Modriča s ciljem nastavka kampanje zagovaranja za bolje poslovno okruženje s posebnim naglaskom na male biznise.

Učešće na skupu uzeli su predstavnici javnog, privatnog, NVO sektora, međunarodnih organizacija, te medija. Prisutnima su se obratili gosp. Peter Duffy, direktor misije USAID; gđa. Vesna Grković, program menadžer Delegacije Evropske Unije u BiH;  gosp. Jozo Bejić tajnik Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta; gđa. Jasmina Pašić, pomoćnica Federalnog ministra energije, industrije i rudarstva; gđa. Amra Vučijak pomoćnica Federalnog ministra trgovine, te gosp. Enver Sarvan, direktor NBR Gradačac/Modriča i gosp. Tomislav Majić, predsjednik udruženja LINK Mostar.

– Ovim skupom javnosti i političarima u BiH želimo još jedanput ukazati da se glas poduzetnika mora čuti kada se donose zakoni koji se tiču privređivanja i da naša zemlja mora poboljšati poslovno okruženje jer bez ekonomije i ekonomskog razvoja nema opstanka niti jednog društva – izjavio je uoči početka skupa predsjednik LiNK-a Tomislav Majić.

Po njegovim riječima, BiH se trenutno nalazi na 140 mjestu na svjetskoj listi uvjeta poslovanja što je jako nisko.

– Nekada je područje bivše Jugoslavije bilo 24 u svijetu po uvjetima poslovanja i mi želimo da kroz ekonomske promjene dovedemo ponovno BiH na tu razinu ili barem od 30 do 50 mjesta – kazao je Majić, istaknuvši potrebu promjena ekonomskih politika jer kako je kazao ako se one budu vodile kao do sada uspjeha neće biti.

Na stručnom skupu je promoviran i jedinstveni alat koji sadrži preko 150 registriranih prepreka te omogućava identifikaciju institucija koje uzrokuju probleme u poslovnom okruženju.

– Mi smo identificirali probleme koje vlasti na neki način nisu rješavale, a bitni su faktori poslovno okruženja. To su između ostalih unapređenje registracije biznisa i uspostavljanje registra parafiskalnih nameta na razini BiH kako bi smo po svim entitetima i županijama imali popis parafiskalnih nameta – kazao je novinarima izvršni direktor Nezavisnog biroa Enver Sarvan.

– Direktor USAID-a u BiH Peter Duffy je kazao ima određenog napretka kada je u pitanju poslovno okruženje u BiH, ali da se još mnogo toga treba uraditi.

– Svaka uspješna poslovna priča dogodila se tek nakon mnogo uloženog rada i nakon što je pređeno mnogo barijera. Nadam se da će iz godine u godinu tvrtke u BiH biti još uspješnije i još prosperitetnije. USAID je veoma ponosan što već dvadeset godina surađuje s predstavnicima gospodarstva u BiH i očekujemo još veći napredak – kazao je Duffy.

Stručni se skup održao u sklopu projekta “Boljim poslovnim okruženjem do više radnih mjesta” kojeg provodi Nezavisni biro u suradnji s ključnim partnerom Udrugom LiNK. Partnerske organizacije su koordinatori sektora “Politike ekonomskog razvoja u BiH” u okviru “Programa održivosti civilnog društva u BiH (CSSP)” koji financira USAID

izvor/FMRPO/

poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)