Home / Kompanije i Tenderi / Njemački Metro razmatra razdvajanje na dvije kompanije
The checkout area of one of the top three cash and carry markets of Metro AG is seen in Sankt Augustin near Bonn in this March 18, 2013 file photo. German retailer Metro is proposing to split itself in two, with its wholesale and food business transferred to a separate entity and the consumer electronics business remaining part of the existing company. REUTERS/Wolfgang Rattay/Files

Njemački Metro razmatra razdvajanje na dvije kompanije

Uprava i nadzorni odbor Metroa još nisu donijeli odluku o mogućem odvajanju poslovanja, priopćeno je iz Metroa.

Njemački maloprodajni div Metro u srijedu je objavio da razmatra razdvajanje na dvije nezavisne kompanije koje bi imale izlistane dionice na burzi, jednu koja bi se bavila veleprodajom i prehranom, a druga potrošačkom elektronikom.

Poslovanje s potrošačkom elektronikom, koje uključuje lance trgovina Saturn i Media Markt, ostalo bi dijelom Metroa. Veleprodaja i prehrana, kao i s time povezane poslovne aktivnosti, transferirale bi se u zasebnu tvrtku putem odvajanja. Postojeći dioničari dobili bi dionice te nove kompanije.

Uprava i nadzorni odbor Metroa još nisu donijeli odluku o mogućem odvajanju poslovanja, priopćeno je iz Metroa. Konačnu odluku donijet će nakon dovršetka revizije, koja je u tijeku. Ako se odluče za razdvajanje kompanije, odluku o tome donosi glavna skupština dioničara, a odvajanje bi se moglo dovršiti do sredine 2017. godine.

“Strateški i organizacijski fokus obje nezavisne kompanije na njihove aktivnosti otvorit će nove razvojne perspektive”, proučio je Metro govoreći o razlozima mogućeg odvajanja. Također navodi da se ta poslovanja trenutačno preklapaju u vrlo ograničenom obujmu, pa imaju i vrlo ograničene sinergijske učinke.

Cijena dionice Metroa na burzi u Frankfurtu skočila je u srijedu na početku trgovanja za 9 posto.

izvor/poslovnidnevnik/

poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)