Home / Vijesti / Svijet / Pad cijena nafte u Aziji, brent ispod 40 dolara

Pad cijena nafte u Aziji, brent ispod 40 dolara

Sastanak vodećih proizvođača nafte, koji su predložili Rusija i Saudijska Arabija, pomjeren je s 20. marta za april.

Cijene nafte nastavile su u utorak pad u azijskom trgovanju, budući da je sve manja nada da će vodeći proizvođači te sirovine postići dogovor o zamrzavanju proizvodnje, što je sirovu naftu brent vratilo na nivo ispod 40 dolara, javljaju agencije.

Američka laka nafta WTI za isporuku u aprilu pala je 37 centi, na 36,81 dolar, a sjevernomorska nafta brent za majske isporuke je skliznula za 41 cent, na 39,12 dolara po barelu, prenosi francuska agencija AFP.

Nafta WTI je u ponedjeljak pojeftinila za 3,4 posto, a brent za 2,1 posto, odustajući od dobitaka koje je sjevernomorska nafta, kao globalna tržišna referenca, ostvarila prošle sedmice, probijajući psihološku granicu od 40 dolara za barel prvi put ove godine.

S marta na april

Sastanak vodećih proizvođača nafte, koji su predložili Rusija i Saudijska Arabija, kako bi razgovarali o ograničavanju proizvodnje, pomjeren je sa 20. marta za april, nakon signala da neke ključne države proizvođači ne podržavaju zamrzavanje.

Iran je saopćio kako se neće pridružiti toj inicijativi dok njegova proizvodnja ne dostigne nivo prije sankcija od četiri miliona barela dnevno, što je otprilike dvostruko više od aktuelne produkcije “crnog zlata” te države.

“I dalje sam skeptičan u pogledu ovih razgovora, pošto vjerovatnoća za poduzimanje bilo kakve konačne akcije, po svemu sudeći, neće biti velika”, rekao je Bernard Aw, tržišni strateg kompanije IG Markets u Singapuru.

Kako dodaje, čak i ako do razgovora dođe, na dnevnom redu sastanka je zamrzavanje proizvodnje – što je mjera za zaustavljanje produbljivanja jaza, a ne dugoročni cilj rezanja proizvodnje kako bi se smanjila globalna prezasićenost ponude sirove nafte.

“Ono čega se plašim jeste to kako će bilo kakav neuspjeh predloženih razgovora, ako do sastanka dođe, povući cijene nafte ponovno na dno”, naveo je Aw.

FED povećao kamate

Razgovori su trebali biti održani ovog mjeseca u Rusiji, ali su odgođeni za april u Kataru.

Trgovci su koncentrirani na ekonomske pokazatelje Sjedinjenih Američkih Država i sastanak kreatora monetarne politike u američkoj Upravi federalnih rezervi, koji počinje u utorak, kako bi saznali hoće li biti objavljeno još jedno povećanje kamatnih stopa.

Rast kamata podstiče jačanje dolara, tako da nafta izražena u američkoj valuti postaje skuplja, što posljedično pogađa tražnju i cijene.

Prošlog decembra FED je prvi put povećao kamate u skoro deset godina, podsjeća AFP.

izvor/aljazeera/

poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)