Home / After Work / Zanimljivosti / Kopi Luwak – Najskuplja kava na svijetu dobiva se iz probavnog trakta životinjice slične mački

Kopi Luwak – Najskuplja kava na svijetu dobiva se iz probavnog trakta životinjice slične mački

Nakon probave iz izmeta azijskog cibeta, odabiru se zrnca kave koja se nakon toga obrađuju. Smatra se da probavni sokovi izvuku gorčinu iz kave pa ona dobije posebnu aromu.

Najskuplja kava na svijetu, Kopi Luwak, dobiva se iz izmeta azijskog cibeta, životinjice slične mački koja u indonezijskim džunglama jede vrlo rijetka, sirova zrna kave te probavi vanjsku opnu, a samo zrno izbaci iz tijela u izmetu. Posebno opremljeni pojedinci pronalaze probavljene ostatke iz kojih izdvajaju zrnca, ispiru ih i lagano prže, pazeći da se ne uništili posebna aroma prerađenih zrnca koju kavoljupci najčešće opisuju kao čokoladnu sa zemljanim tonovima. Domoroci Sumatre i Jave miris slikovito opisuju kao miris prašume nakon kiše uz notu vanilije.

Godišnje se proizvede samo 450 kilograma najskuplje kave na svijetu čija je cijena najviša u Japanu i SAD-u. Kupiti se može i u Hrvatskoj, ali za stotinjak kuna po šalici.

Dobar marketing pridonosi cijeni kave Kopi Luwak, a zasigurno i savjet Jacka Nicholsona koji Kopi Luwak stavlja na popis stvari koje barem jednom treba probati prije smrti te Oprah Winfrey koja je toj kavi posvetila jednu čitavu emisiju. Ipak, iz svijeta kave kao jedan od glavnih razloga skupoće ove kave svakako je način njezine proizvodnje i poseban okus.

Izvor/dnevno.hr/

poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

Lijek za mršavljenje koji je izazvao buru oduševljenja stiže na kapaljku

Danska farmaceutska kompanija Novo Nordisk lansirat će svoj iznimno popularan lijek za mršavljenje Wegovy u …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)