Home / Vijesti / BiH / Posljedice prodaje “Energopetrola” konzorciju INA-MOL traži 64 miliona KM od FBiH, Vlada traži arbitražu!

Posljedice prodaje “Energopetrola” konzorciju INA-MOL traži 64 miliona KM od FBiH, Vlada traži arbitražu!

Hrvatsko-mađarski konzorcij INA-MOL tužio je Vladu Federacije BiH po osnovu sudskih sporova koje je preuzeo dokapitalizacijom „Energopetrola“ iz marta 2006. godine i potražuje isplatu 64 miliona maraka, potvrđeno je za „Avaz“ iz više izvora iz Federalne vlade.

Konzorcij INA-MOL čak je pokrenuo i arbitražni postupak pred Međunarodnom trgovačkom komorom u Parizu, a radi naplate svojih potraživanja.

Radna grupa

O ovom problemu jučer je Radna grupa koju predvodi Suvad Osmanagić informirala i Vladu Federacije. Riječ je o tužbenom zahtjevu koji je četiri godine sada već bivša Vlada Nermina Nikšića krila od javnosti, kao i najavu međunarodne arbitraže koju je godinama odgađala.

No, višemilionski tužbeni zahtjev posljedica je ugovora o dokapitalizaciji „Energopetrola“ koji su tadašnje vlasti potpisale 8. marta 2006. sa INA-MOL-om. Prema jednoj od odredbi tog ugovora, Vlada FBiH obavezala se da će preuzeti sva dugovanja u ovom procesu, uključujući i potraživanja radnika koja su u tom trenutku iznosila više od 20 miliona KM.

U konzorciju INA-MOL iskoristili su ovu odredbu iz ugovora da bi potraživanja radnika usmjerili na Vladu FBiH, iako je konzorcij većinski vlasnik s kapitalom od 67 posto, dok na državni kapital otpada tek 22 posto. Bivša Vlada FBiH, kako saznajemo, u više je navrata pokušala vansudskom nagodbom riješiti ovaj problem, ali je tužba ipak podnesena i veliki je udarac za aktuelni saziv Vlade.

Saznajemo da je Vlada FBiH jučer donijela zaključak u kojem traži da INA-MOL povuče tužbu pred Arbitražnim sudom, a ako se to ne desi, saglasni su s počinjanjem arbitraže.

Krivični postupak

Prema dokumentaciji koju je dobio naš list, zadužuje se Radna grupa koju je formirala Vlada 15. oktobra ove godine da advokatskoj kući „Wenger&Vieli“, koja zastupa Vladu FBiH, dostavi svu potrebnu dokumentaciju koju je prikupila za pripremu adekvatne odbrane i otpočinjanje arbitražnog postupka.

Vlada je, također, zadužila Federalno pravobranilaštvo da Kantonalnom sudu u Sarajevu, pred kojim se vodi krivični postupak u vezi s dokapitalizacijom „Energopetrola“, postavi imovinsko-pravni zahtjev radi zaštite svoje imovine.

Zatražene pomne analize

Vlada od Ministarstva energije i industrije FBiH traži da angažira nezavisnu stranu revizorsku kuću koja će obaviti ciljanu analizu vezanu uz utrošak sredstava koja je „Energopetrol“ primio od konzorcija INA-MOL.

Revizorska kuća također bi trebala, kako se navodi u zaključcima Vlade, izvršiti i ocjenu tržišnih uvjeta pozajmljivanja i utjecaja cijele transakcije na poslovanje „Energopetrola“ s obzirom na visinu avansa i prihoda koji konzorcij ostvaruje putem „Energopetrola“. Naređeno je i da bude procijenjen utjecaj poslovanja konzorcija na „Energopetrol“.

izvor/avaz/

poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)