Home / Vijesti / BiH / Njemačka policija otvorila istragu u Štutgartu: Uložili u posao, a čeka ih deportacija?

Njemačka policija otvorila istragu u Štutgartu: Uložili u posao, a čeka ih deportacija?

Okružni sud u Štutgartu izdao je nalog istražnom sudiji za pokretanje postupka u firmi Salto, protiv njene vlasnice Helge Marije Salzer, njemačke državljanke i bh. državljanina Sandija Demirovića, zbog komercijalne prevare naplata, falsifikovanja dokumenata, uskraćivanja plaćanja radnicima i drugih pronevjera.

Radi se o firmi koja je u augustu otvorena u Bihaću kao škola za odrasle koja je nudila medicinski smjer i radni angažman za njegovatelje u Njemačkoj.

Poslaničko pitanje

– Po završetku školovanja diploma se izdaje u Štutgartu, na njemačkom jeziku, koja je priznata u EU. Samim tim se dobija i trajna viza, kao i radna dozvola u Njemačkoj. Također, Salto vrši nostrifikaciju, priznavanje diploma po njemačkom zakonu o njezi bolesnika uz desetomjesečnu obuku, naveli su tokom otvorenja, a danas se polaznici ove škole nalaze pred deportacijom.

Kao privatna škola, ta obuka je skupo koštala, a mnogo je roditelja koji su zadnje novce utrošili nadajući se da će njihova djeca dobiti posao u Njemačkoj.

– I ta djeca su dolje u školi, u Bihaću, prevarena i niko im neće moći vratiti novac. Njemačka krim-policija sada vrši pretrese, a terete ih za falsifikovanje dokumenata i diploma, falsifikovanje papira za naplatu kod Krankenkasa (njemački zdravstveni zavod), pranje novca, držanje radnika na crno bez diploma i viza, neplaćanje i iskorištavanje ljudi. A ja sam bio jedan od svjedoka kod krim-policije, jer je Helga i mene prevarila i sa njom sam na sudu, kazao nam je Zlatko Džinić, Bišćanin sa adresom u Njemačkoj.

Nezvanično, afera je otkrivena tako što se agent policije pod lažnim imenom Klaus predstavio kao investitor zainteresovan da kupi 49 posto firme, te došavši do uvida dokumenata, slučaj je otvoren.
Još jedna osoba iz Bihaća nam je potvrdila da je prevarena tokom rada u Njemačkoj, te da je po povratku u našu zemlju slučaj prijavila nadležnim organima, ali da se nakon izvršene inspekcije ispostavilo da nisu mogli naći nepravilnosti.

Nakon akcije njemačkih vlasti, tema je ponovo otvorena i na Skupštini Unsko-sanskog kantona, gdje je poslanik Farko Hodžić (DF) postavio poslaničko pitanje Vladi USK-a, tražeći da se slučaj ispita. Na naše pozive nisu odgovarali ni premijer ni nadležni ministar obrazovanja, dok su u Zavodu za zapošljavanje već poduzeli aktivnosti koje su u njihovoj nadležnosti.

– Pošto smo čuli da je ovo pitanje otvoreno i u Skupštini, mi smo pokrenuli svoju istragu. Ispostavilo se da naša služba nema ništa s tim, to su ljudi koji su otišli sa biroa iako smo im mi sugerirali da to ne čine. Nemamo detaljnije informacije o koliko je osoba riječ, ali smo bili sigurni da je njihov odlazak bio pod sumnjivim okolnostima, kazao nam je direktor Zavoda za zapošljavanje Rifat Dolić.

Sumnjive diplome

U Zavodu će provjeriti na koji način su te osobe odjavljene sa evidencije, postoji li mogućnost da budu vraćene po sistemu odgođenog javljanja, ali s obzirom na to da je Državna agencija za rad i zapošljavanje u ovom slučaju bila zaobiđena, Dolić vjeruje da će izgubiti prava koja su imali na evidenciji.

– Nažalost, tih privatnih agencija je sve više. Stvoren je jedan nered, uz dobre namjere da se obrazovanje odraslih usmjeri u zapošljavanje, ali je nastala hiperprodukcija tih sumnjivih diploma koje su evidentno bile dio nečije komercijalne igre, kazao nam je Dolić.

Stuttgart Zeitung je također objavio priču kako su odgovorna lica uz pružanje privatnih njegovateljskih usluga prevarila osiguravajuća društva i poreske službe u velikom obimu od 2012. godine do danas, navodeći da je riječ o šteti od nekoliko stotina hiljada eura.

Izvor /oslobođenje/

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)