Home / Vijesti / BiH / USK U toku investiranje u mjere energetske efikasnosti u objekte Vlade Unsko-sanskog kantona

USK U toku investiranje u mjere energetske efikasnosti u objekte Vlade Unsko-sanskog kantona

Početkom mjeseca decembra 2015. godine na objektima Vlade Unsko-sanskog kantona odnosno zgradi Ministarstva unutrašnjih poslova i zgradi Vlade USK-a gdje je smješteno više ministarstava, ureda i institucija, započeli su radovi na primjeni mjera energetske efikasnosti.

Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona od inicijalnih vlastitih sredstava u iznosu od 70.000 KM, u drugoj polovini 2015. godine, uspjelo je od drugih subjekata, te domaćih i međunarodnih donatora, isti povećati na 359.000 KM, te tako obezbijediti uslove da započnu investicijski radovi. Tako će u okviru  projekta „Energetska efikasnost u objektima Vlade Unsko-sanskog kantona“ kojeg je pripremilo Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša, na zgradi Ministarstva unutrašnjih poslova biti zamjenjen krov, stolarija i postavljena nova toplinska fasada, na zgradi Vlade Unsko-sanskog kantona nova stolarija, te će još dodatno biti urađena izolacija cijevi toplovoda prema ova dva vladina objekta. Okončanje radova očekuje se do kraja decembra 2015. godine.

Cilj projekta je smanjena potrošnja energenata što će za rezultat imati značajnu uštedu u Budžetu Unsko-sanskog kantona koja će se moći uložiti u druge svrhe, smanjeno korištenja fosilnih goriva i ublažen proces globalnog zatopljenja putem reducirane emisije CO2 i drugih štetnih plinova u atmosferu i na taj način dat doprinos zaštiti okoliša, povećanje energetske održivosti objekta kroz trajnost, kvalitetu i produžen životni vijek, kao i unaprijeđenje implementacije federalnih i kantonalnih zakona i podzakonskih akata o prostornom uređenju i građenju kojima su definisani načini uštede energije, toplinska zaštita, te energetska svojstva koja mora posjedovati građevina.

Kako sa posebnim zadovoljstvom ističe ministar Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Tahir Nuhić, ovo je samo početak ulaganja u njegovom mandatu, odnosno za nepunih deset mjeseci rada, a značajnija sredstva mogu se očekivati u narednom periodu, bilo da se radi o sektoru energijske efikasnosti ili očuvanja životne sredine. Kao primjer navodi je da je Ministarstvo već pokrenulo proceduru izrade dodatnih detaljnih energijskih pregleda za nove objekate na području Unsko-sanskog kantona, što je osnova kako bi se nastavila investiciona ulaganja u energijsku efikasnost, odnosno stvorili se uslovi za ulaganje ne samo od strane ovog Ministarstva već i domaćih i stranih donataora i financijskih institucija.

poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)