Home / Nauka i Tehnologija / URUGVAJ DOBIJA 95% ENERGIJE IZ OBNOVLJIVIH IZVORA

URUGVAJ DOBIJA 95% ENERGIJE IZ OBNOVLJIVIH IZVORA

Iza filantropskih izjava i stila života bivšeg urugvajskog predsednika Hoze Muhika zaista stoji jedna od najnaprednijih država sveta. Stanovništvo Urugvaja uživa visoku pismenost, socijalnu sigurnost i besplatno školstvo. Pored svega, ekološka osvešćenost zemlje je na zavidnom nivou čak i za skandinavske zemlje. Za manje od deset godina, Urugvaj je transformisao ekološku sliku zemlje, obezbeđujući 94,5% električne energije iz obnovljivih izvora.

Od ukupnih energetskih potreba stanovništva, uključujući i transport, više od polovine zadovoljavaju biomasa, vetrenjače, solarna energija i hidroelektrane. Oslanjajući se na jednostavna ekonomska pravila, osigurali su uspeh i sigurnost investicija u projekte obnovljive energije.

Recept za uspeh je jasan: transparentno donošenje odluka, podsticajna zakonska regulativa i snažno partnerstvo privatnog i javnog sektora. Stvaranje povoljnih i stabilnih uslova, privuklo je novac investitora u projekte obnovljive energije.

Brojnost investitora snižava cene što dodaje atraktivnost i ovako niskim troškovima održavanja obnovljivih izvora energije. A pre samo 15 godina, slika Urugvaja bila je dramatično drugačija. Čak trećinu uvoza činila je nafta. Opšta saglasnost unutar institucija vlasti postignuta 2008. godine, dala je čvrst temelj sprovođenju odluka koje mnoge zemlje doživljavaju kao ekonomsku sabotažu.

Planovi za budućnost su još ambiciozniji, do 2017. godine planirano je smanjenje emisije štetnih gasova od 88% i rešenje za obimno korišćenje nafte u saobraćaju. Iako većina zemalja nema daržljive prirodne izvore kao Urugvaj (ili Island, Kosta Rika, Paragvaj), veliki je broj zemalja sa snažnim javnim kompanijama, a gotovo svaka zemlja bi trebalo da obezbedi stabilnu društvenu klimu i demokratsko uređenje koje investitorima signalizira kredibilitet u poštovanju finansijskih obaveza.

poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)