Home / Vijesti / BiH / Dodik htio poništiti izvješće o genocidu u Srebrenici, Bošnjaci stavili veto

Dodik htio poništiti izvješće o genocidu u Srebrenici, Bošnjaci stavili veto

.

KLUB Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske u ponedjeljak je uložio veto na odluku Narodne skupštine tog entiteta o povlačenju izvješća entitetske vlade iz 2004. godine kojim su utvrđene činjenice o genocidu počinjenom nad srebreničkim Bošnjacima pa će o zakonitosti i legalnosti takve odluke najvjerojatnije odlučivati Ustavni sud RS-a.

Predsjednik Kluba Bošnjaka Mujo Hadžiomerović nakon sjednice tog tijela, održane u Banjoj Luci, kazao je kako je pozivanje na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa u cilju osporavanja zaključaka parlamenta donesenih 14. kolovoza jedino moguće rješenje u situaciji kada se netko pokušava poigravati žrtvama zločina i članovima njihovih obitelji koji su već dovoljno propatili.

To je najgori čin ponovnog kopanja po ranama onih koji su najviše stradali. Bolesni umovi su doveli do agresije na BiH i počinili genocid. Oni i niječu genocid i skrivaju masovne grobnice”, kazao je Hadžiomerović.

Dodik želi da vlada Republike Srpske poništi vlastito izvješće

Parlament RS-a je na zahtjev entitetskog predsjednika Milorada Dodika prošlog tjedna glasovima zastupnika iz srpskih stranaka podržao zahtjev da vlada RS-a stavi izvan snage svoje izvješće iz 2004. godine o zbivanjima u Srebrenici u srpnju 1995.

Također je zatražena revizija već utvrđenih činjenica, kao i uspostava dva nova povjerenstva koja bi ponovno istraživala zbivanja na području Srebrenice, ali u cijelom razdoblju od 1992. do 1995. godine, kao i ubojstva Srba na području Sarajeva od 1991. do 1995. godine.

Unatoč brojnim kritikama takvih odluka koje su, uz ostalo, stigle i iz Ujedinjenih naroda te iz State Departmenta, i ne čekajući očitovanje Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda, vlada RS-a je već nakon tri dana stavila izvan snage dokument iz 2004. godine i odlučila formirati dva nova povjerenstva.

“To je sramotno”, kazao je Hadžiomerović komentirajući očito nezakonito, ali i politički iznimno problematično postupanje tijela vlasti u RS-u koje kontrolira Dodik.

Prema poslovniku o radu Narodne skupštine i Vijeća naroda RS-a nakon veta bošnjačkog kluba sada slijedi pokušaj usuglašavanja zaključaka, no kako je to malo vjerojatno pravorijek će po svemu sudeći donijeti Ustavni sud RS-a, koji opet kontrolira Dodik.

Vijeće naroda u RS-u uspostavljeno je kao pandan Domu naroda u Federaciji BiH, no s puno manjim ovlastima, pa nacionalni klubovi u praksi gotovo nikada ne uspijevaju suspendirati odluke koje u parlamentu donosi vladajuća većina.

Posebice je problematično djelovanje u Klubu Hrvata, jer tamo većinu čine hrvatski zastupnici iz stranaka koje su dio vladajuće koalicije i oni nikada ne dopuštaju pokretanje mehanizma zaštite vitalnih nacionalnih interesa u cilju osporavanja odluka Dodikove vlasti./index.hr/

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)