Home / Vijesti / Svijet / Kina trenira vojne pilote za napad na Ameriku

Kina trenira vojne pilote za napad na Ameriku

KINA aktivno razvija flotu dalekometnih bombardera i vjerojatno obučava vojne pilote za napade na SAD, stoji u novom izvješću Pentagona, javlja CNN.

“U posljednje 3 godine Narodno-oslobodilačka armija Kine brzo je proširila područje operacije bombardera te stekla iskustva u pomorskim regijama. Vojska vjerojatno izvodi vježbe za napade na SAD i naše saveznike”, objavio je Pentagon u godišnjem izvješću o vojnom razvoju Kine.

“Najveće restrukturiranje kineske vojske u povijesti i razvoj nuklearnih sposobnosti”

Pentagon je također naveo da Kina razvija nuklearne sposobnosti na bombarderima dalekog dometa te da su kineske zračne snage “dobile novu nuklearnu misiju”.

“Upotreba nuklearno sposobnih bombardera po prvi put bi pružila Kini nuklearnu ‘trijadu’ sustava na kopnu, moru i u zraku”, stoji u izvješću.

Kineski predsjednik Xi Jinping najavio je modernizaciju vojske uz borbu protiv korupcije. U Pentagonovom izvješću stoji da “kineska vojska prolazi kroz najveće restrukturiranje u svojoj povijesti kako bi postala sposobna boriti se u udruženim operacijama”.

Prema izvješću objavljenom u četvrtak, Kina razvija “strateške dalekometne bombardere s nuklearnim sposobnostima, koji bi mogli postati funkcionalni u sljedećih 10 godina”.

Kineski nuklearno sposobni bombarderi H-6K prvi put su sletjeli na jedan od umjetnih otoka u Južnom kineskom moru u svibnju.

“Razvoj sposobnosti ratovanja u svemiru”

Novo izvješće objavljeno je usred velikih napetosti između SAD-a i Kine zbog trgovinskih carina te neslaganja oko postupaka Pekinga u Tajvanu i Južnom kineskom moru. Kina je prije objave izvješća kritizirala jačanje američke vojske novim zakonom koji podupire suradnju SAD-a i Tajvana protiv Pekinga.

Glasnogovornik kineskog ministarstva obrane Wu Qian u utorak je izjavio da je “SAD ispunjen mentalitetom hladnog rata”.

>>Trump jača vojsku: “Imat ćemo najsmrtonosniju tehnologiju ikad razvijenu”

Pentagon je u izvješću također naveo da Kina razvija “sposobnosti ratovanja u svemiru”. Donald Trump nedavno je najavio osnivanje “Američkih svemirskih snaga” te izjavio da je “svemir postao novi prostor ratovanja, baš kao kopno, zrak i more”.

Index/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)