Home / Vijesti / BiH / RADMANOVIĆ NAPOKON PRIZNAO: “Ja jesam potpisao ali Ivanić radi na ubrzanom putu ka NATO-u”!

RADMANOVIĆ NAPOKON PRIZNAO: “Ja jesam potpisao ali Ivanić radi na ubrzanom putu ka NATO-u”!

Potpredsjednik SNSD-a Nebojša Radmanović gostovao je sinoć na banjalučkoj Alternativnoj televiziji, a pored ostalog kritički je govorio o radu aktuelne vlasti na držvnoj razini, a posebno predstavnika Saveza zaa promjene.

Radmanović je kazao da aktuelno Predsjedništvo BiH radi na tome da ubrza put BiH u NATO, a da se srpski član Predsjedništva, Mladen Ivanić, tome ne suprotstavlja.

Prema njegovim riječima, postoje stavovi Predsjedništva BiH od prošle godine da se jasno i brzo ide ka ispunjavanju svih ciljeva za MAP, za koje je glasao i Mladen Ivanić.

“Postoji taj zaključak, samo ga niko ne pokazuje. Ova ekipa, uključujući i Mladena Ivanića radi na ubrzanom putu ka NATO-u, i to ne kriju, ali prokušavaju da to sakriju od javnosti (!) i da kažu `evo Radmanović je to potpisao`. Ja jesam to potpisao 2009. godine, i to je bio stav Predsjedništva BiH usaglašen i sa Zakonom o odbrani i sa stavovima parlamenta Republike Srpske. Sad postoje drugi stavovi parlamenta Republike Srpske, ali se taj proces ipak nastavlja”, požalio se Radmanović, koji je prvi put javno priznao da je 2009. godine glasao za odluku da BiH postane punopravana članica NATO saveza.

Podsjećamo, Odluku da se uputi pismo NATO paktu Predsjedništvo Bosne i Hercegovine usvojilo je na sjednici održanoj 5.decembra 2009. godine. Tom odlukom koja se de facto odnosi na pristupanje BiH NATO-u, Predsjedništvo BiH je ovlastilo Ministarstvo vanjskih poslova BiH da u ime BiH uputi NATO-u pismo namjere i zatraži od njega otpočinjanje suradnje.

“U odluci podsjećamo da je naš strateški cilj punopravno članstvo u NATO-u i da zbog toga unaprijedimo sve aktivnosti što je moguće prije”, kazao je tada član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović na pres-konferenciji u Sarajevu nakon sjednice Predsjedništva BiH.

Radmanović je tada napomenuo kako Predsjedništvo smatra da je riječ o važnoj odluci “i već danas će pismo biti poslato generalnom sekretaru NATO-a kako se ne bi izgubili određeni koraci u pristupanju NATO-u“.

Osim toga, Nebojša Radmanović je Briselu, 14. decembra 2006. godine, u svojstvu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH potpisao i Pismo namjera čime je Bosna i Hercegovina i formalno postala članicom Evroatlantskog partnerskog vijeća (Euro-Atlantic Partnership council – EAPC) i tako stekla sva prava i obaveze u skladu s potpisanim Okvirnim dokumentom i Općim dokumentom Partnerstva.

Svi dokumenti za koje je glasao i Radmanović, i danas su važeći budući da ih Predsjedništvo BiH u međuvremenu ni na koji način nije osporilo ili pak poništilo, jer, da bi se ti dokumenti poništili, potreban je konsenzus sva tri člana Predsjedništva BiH.

 

(S.B./Poslovnidnevnik.ba)

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)