Home / Vijesti / BiH / Kriza u Turskoj može uzdrmati trgovinske veze i investicije u BIH

Kriza u Turskoj može uzdrmati trgovinske veze i investicije u BIH

Ekonomska saradnja BiH i Turske neće ostati imuna na drastičan pad lire i tamošnju finansijsku krizu, upozoravaju nadležne institucije naše zemlje.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović kaže da ekonomski poremećaj i slabljenje turske lire svakako ne idu u prilog zahuktalim ekonomsko-trgovinskim odnosima BiH i Turske.

– Kratkoročni poremećaj neće značajnije utjecati na obim razmjene. No, ukoliko potraje, to će negativno utjecati i na naše kompanije, jer je većina trgovinskih aranžmana, izuzev mesa, ugovarana u turskim lirama – dodaje Šarović.

Da je vanjskotrgovinska razmjena dvije zemlje iz godine u godinu sve bolja potvrđuju i podaci Vanjskotrgovinske komore (VTK) BiH. Tako je samo u prvoj polovini ove godine ukupna vanjskotrgovinska razmjena BiH i Turske iznosila skoro 554 miliona maraka.

Iz BiH u Tursku u prvih šest mjeseci 2018. izvezena je roba u vrijednosti od 191.377.000 KM, dok je iz Turske uvezena vrijednost od 362.557.000 KM. Samim tim, pokrivenost uvoza izvozom bila je 52,79 posto.

BiH je u Tursku najviše izvozila ulje od sjemena suncokreta (53,7 miliona KM), goveđe meso (29,9 miliona), otpatke od željeza i čelika (20,5 miliona), autosjedalice (18,4 miliona) i vojni program (17,8 miliona KM). S druge strane, iz Turske smo najviše uvozili majice i majice bez rukava (11,5 miliona), kostime, jakne i sakoe (10 miliona), agrume (9,3 miliona), pljosnate i valjane proizvode od željeza (7,8 miliona) i odijela – komplete, sakoe i hlače (7,4 miliona KM).

Dobre trgovinske veze BiH i Turske definitivno će biti uzdrmane, smatra direktor Sektora za makroekonomski sistem pri VTK BiH Momir Tošić.

– Pad lire u Turskoj sigurno će se u nekom dijelu odraziti i na naše dosta dobro uspostavljene veze, prije svega što smo imali i već pripremljene ugovore o slobodnoj trgovini, gdje smo dobili još više prostora za izvoz naših prozvoda prema Turskoj – kaže Tošić .

Prema njegovim riječima, sve to davalo je vjetar u leđa BiH da će još bolje i značajnije uspjeti pridobiti tursko tržište. Međutim, posljednja dešavanja to bi mogla znatno otežati.

Tošić je mišljenja da bh. privrednici koji izvoze u Tursku u ovom trenutku nemaju razloga za pretjerani strah, s obzirom na ogromnu snagu turske privrede.

– Vjerujem da će se oni izboriti sa svim ovim problemima prouzrokovanim padom lire – ističe Tošić.

Međutim, svjestan je kako je sasvim moguće da u narednom periodu dođe do smanjenja turskih investicija u našu zemlju.

– To se apsolutno može desiti. Mislim da i mi imamo nekih kredita od Turske i da bi tu mogli da se pojave neki prvi problemi, ali sve to ovisi od turske centralne banke i njihove monetarne politike kojom će pokušati da stabilizuju liru – zaključuje Tošić.

(Vijesti.ba/Poslovnidnevnik.ba)

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)