Home / After Work / Najbolje dijete za 2018. godinu su…

Najbolje dijete za 2018. godinu su…

Svake godine određena dijeta dođe pod svjetlo reflektora, a ovogodišnji pobjednici su DASH i mediteranska dijeta. Više o njima, prvoj i drugoj pratilji te ostalim dijetama s vrha liste popularnosti saznaj u nastavku.

Godišnje izvješće U.S. News & World Report otkrilo je najpopularnije dijete ove godine prema mišljenju stručnjaka.

Tražilo ih se da od njih 40 odaberu najbolje dijete prema nekoliko odrednica, npr. koliko se lako pridržavati dijetesposobnosti dijete da pomogne osobi izgubiti kilograme dugoročno ili kratkoročnokoliko je dijeta sigurna za zdravlje itd.

Prvo mjesto dijele mediteranska i DASH dijeta, dok su na dno ljestvice pale nekad izuzetno popularna Dukan dijeta i Keto dijeta, jer su jako restriktivne i zbog toga se teško prate.

Zato su vrh ljestvice zauzele upravo one koje se lako prate i sigurne su po zdravlje.

DASH dijeta

DASH dijeta nije ni osmišljena kao prehrana za gubitak kilograma, nego dijeta s kojom se regulira visoki krvni tlak i kolesterol, tako da joj se ne može zamjerati sporiji gubitak kilograma. Osim toga nutricionisti ne preporučuju dijete u kojima se tjedno gubi više od pola do maksimalno jednog kilograma.

Prehrambene preporuke DASH dijete odnose se na smanjen unos masnoća, posebno zasićenih masnih kiselina, kroz izbacivanje masnog mesa i masnih proizvoda iz jelovnika. Kao izvor proteina u prehrani preporučuje se perad, riba, plodovi mora (plodove mora ipak treba ograničiti zbog visoke količine kolesterola koji sadrže), nemasni sirevi, jaja(bjelanjak, budući je žutanjak bogat kolesterolom) i mahunarke, posebno soja i proizvodi od soje.

Svakodnevni jelovnik temelji se na žitaricama i mahunarkama, a veliki je naglasak i na svježem voću i povrću, kojeg bi trebalo unijeti 8 do 10 porcija.

Mediteranska dijeta

Mediteranska dijeta jedan je od najzdravijih oblika prehrane koja osim što utječe na očuvanje zdravlja, pomaže da se na zdrav i učinkovit način izgube suvišni kilogrami. Mediteranska prehrana obiluje svježim, sezonskim povrćem i voćem, koji se prema preporukama konzumira u količini od pet porcija dnevno.

Specifične namirnice za mediteransku prehranu svakako su riba i morski plodovi, maslinovo ulje kao zamjena za zasićene masnoće, zeleno lisnato povrće poput blitve i raštike te raznoliko voće poput grožđa, dinja, nara.

Fleksiterijanska dijeta

Ovo je spoj riječi “fleksibilno” i “vegetarijanstvo”. Oni koji ju prate jedu vegetarijanski većinu vremena, za bolje zdravlje, ali dijeta ne zahtijeva od njih da posve izbace meso iz prehrane.

Weight Watchers dijeta

Wieght Watchers dijeta je iznimno popularna, a temelji se na sustavu bodova koji se dodjeljuju određenoj hrani i zatim zbrajaju na kraju dana kako bi se došlo do željenog, dozvoljenog zbroja. Ona hrana koja ima više nutrijenata ima manje bodova od ostale, dok npr. slatkiši imaju puno bodova. Poznata je i kod Celebrityja, koji se kunu na njenu učinkovitost i s kojom su promijenili izgled svoga tijela, poput Opre Winfrey.

MIND dijeta

Ova dijeta mješavina je DASH i mediteranske, a previđena je kako bi smanjila rizik od Alzheimerove bolesti. Preporučuje se jesti onu hranu iz deset grupa namirnica koje su idealne za poboljšanje funkcija mozga: zeleno lisnato povrće, i povrće općenito, orašidi, bobičasto voće, grahorice, žitarice, riba, perad, maslinovo ulje i vino. Također, treba se izbjegavati hrana iz sljedećih grupa: crveno meso, maslac i margarin, sir, slatkiši i pržena ili brza hrana.

TLC dijeta

TLC (Therapeutic Lifestyle Changes) dijeta je pri vrhu popisa najboljih dijeta zbog svog povoljnog djelovanja na zdravlje srca i krvnih žila, učinkovitosti u mršavljenju, zbog toga što zadovoljava principe pravilne prehrane, sigurna je za zdravlje i nije složena za provedbu.

Kreirao ju je američki Državni institut za zdravlje, a prigrlilo Američko udruženje za srce (American Heart Association) kao prehranu koja smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

TLC dijetom unosi se obilje voća, povrća i cjelovitih žitarica kao i niskomasnih mliječnih proizvoda, ribe i mesa peradi. U sklopu dijete, savjetuje se prakticirati svakodnevnu aktivnost umjerenog intenziteta od barem 30 minuta.

Volumetrics dijeta

Osobe koje prate ovu dijetu trebaju paziti na energetsku vrijednost hrane, znači na broj kalorija u namirnicama.

Volumetrics dijeta rezultat je rada nutricionistice Barbare Rolls koja promiče kontroliranje gladi unosom namirnica niske energetske gustoće. Osnovna postavka je prilično jednostavna: ljudi vole jesti i ako mogu birati između manjeg i obilnijeg obroka, u pravilu će odabrati obrok s više hrane što je razlog zašto mnoge dijete koje u osnovi imaju uskraćivanje hrane, ne uspijevaju.

Umjesto gladovanja, dr. Rolls predlaže unos hrane u kojoj se smije uživati u obilju, a da se istovremeno mršavi. Riječ je o hrani koja je bogata vodom i prehrambenim vlaknima, što istovremeno ostavlja malo mjesta za masti, a time i kalorije. Jedući takvu niskokaloričnu hranu visokog volumena istovremeno se uživa u jelu i obuzdava osjećaj gladi što dovodi do polaganog, ali sigurnog gubitka kilograma od0,5 do 1 kg tjedno./zdrava krava/

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

Lijek za mršavljenje koji je izazvao buru oduševljenja stiže na kapaljku

Danska farmaceutska kompanija Novo Nordisk lansirat će svoj iznimno popularan lijek za mršavljenje Wegovy u …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)