Home / EU / Euro oslabio na međunarodnim tržištima

Euro oslabio na međunarodnim tržištima

TEČAJ eura u utorak je skliznuo prema dolaru na međunarodnim tržištima zbog opreza ulagača uoči novih gospodarskih pokazatelja iz eurozone, koji će pokazati utječe li rat SAD-a s trgovinskim partnerima na poslovnu klimu.

Euro je tako jutros oslabio 0,3 posto prema dolaru, na 1,1654 dolara. U prethodnom trgovanju nakratko mu je cijena porasla na 1,1750 dolara, najvišu razinu u gotovo dva tjedna.

Ulagači u eurozoni čekaju najnovije podatke iz gospodarstva

Tečaj japanske valute ostao je uglavnom nepromijenjen u odnosu na američku u usporedbi s prethodnim zatvaranjem, pa se dolarom jutros trgovalo po 111,21 jena. Jen je, pak, blago ojačao prema euru i britanskoj funti.

No jen je izgubio većinu dobitaka ostvarenih dan ranije prema drugim najznačajnijim valutama jer su trgovci smanjili očekivanja da će japanska središnja banka Bank of Japan (BOJ) već idući tjedan na sjednici uvesti novi krug poticajnih mjera.

U BOJ-u razmatraju promjene ciljanih kamatnih stopa i tehnika kupnji dionica, kazali su Reutersu dobro upućeni izvori, a zbog čega su u ponedjeljak poskočili prinosi na japanske državne obveznice i cijena japanske valute.

Kineski juan našao se, pak, pod novim prodajnim pritiskom na inozemnim tržištima zbog očekivanja daljnjeg ublažavanja monetarnih uvjeta u Kini. Cijena mu je jutros prema dolaru pala za 0,5 posto, na 6,8448 juana za dolar, najniže razine od lipnja 2017. godine.

U eurozoni ulagači za nove smjernice čekaju najnovije podatke iz gospodarstva, a na rasporedu su danas podaci o Indeksu upravljanja nabavom (PMI). Zanima ih ponajprije ima li rast napetosti na trgovinskom planu između SAD-a i trgovinskih partnera utjecaja na poslovnu klimu u tom 19-članom gospodarstvu.

 

Index/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)