Home / Vijesti / Gradovi / MASOVNI PROTESTI U MINHENU: Građani ustali protiv skretanja društva udesno

MASOVNI PROTESTI U MINHENU: Građani ustali protiv skretanja društva udesno

Više desetina tisuća građana demonstriralo je u nedjelju u Minhenu pod sloganom “Zajednički protiv politike širenja straha” protiv desnih tendencija u društvu i restriktivne izbjegličke politike Kršćansko-socijalne unije (CSU).

“Ovi protesti pokazuju da je Bavarska bolja od imidža kojeg trenutno ima. Prije svega civilno društvo pokazuje da se ne da podijeliti i da građani Bavarske žele šareno društvo”, rekao je za Spiegel TV Thomas Lechner, jedan od organizatora protesta.

Proteste protiv restriktivne politike CSU-a prema useljavanju organiziralo je više od 150 udruženja koja.

Govornici na protestu su čelnicima CSU-a predbacili “neodgovornu politiku cijepanja” društva. Istovremeno je protest reakcija na “sve snažnije okretanje društva udesno”.

“Mi želimo uputiti poruku protiv masovne orijentacije društva prema desnim tendencijama, protiv policijske države, ograničenja slobode i napada na ljudska prava”, stoji u priopćenju organizatora.

CSU je odbacio optužbe prosvjednika ocjenjujući ih “neprimjerenima”.

“Optužbe su neprimjerene i netačne. Ko CSU-u predbacuje ekstremizam, šteti političkoj kulturi u zemlji”, rekao je Manferd Weber, potpredsjednik CSU-a za dnevnik Straubinger Tagesblatt.

Glavni sekretar CSU-a Markus Blume okrivio je lijeve radikalne grupacije za širenje mržnje protiv CSU-a.

“Ko CSU-u stalno predbacuje da želi graditi koncentracijske logore i okrivljuje stranku za poginule izbjeglice u Sredozemlju je izgubio i posljednji trag poštenja i provodi najgoru vrstu huškanja”, zaključio je Blume u razgovoru za Speiegel Online.

CSU i posebno predsjednik stranke, koji je i novi ministar unutrašnjih poslova, Horst Seehofer, posljednjih mjeseci provode mjere kojima je svrha drastično smanjenje broje useljenika.

Sukob oko izbjegličke politike s kancelarkom i predsjednicom sestrinske stranke Kršćansko-demokratske unije (CDU) Angeleom Merkel doveo je gotovo do raspada demokršćanske Unije CDU/CSU i savezne vlade.

Posmatrači radikalizaciju sigurnosne i useljeničke politike CSU-a povezuju s lokalnim izborima u Bavarskoj u oktobru i strahom bavarskih demokršćana od gubitka glasova u korist desno-populističkog AfD-a.

Posljednja ispitivanja javnog mnijenja međutim pokazuju da CSU-u nije koristilo skretanje udesno nego da su posljednjih sedmica u Bavarskoj ojačale stranke lijevo-građanskog spektra poput stranke Zeleni.

SB/PD.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)