Home / Vijesti / BiH / Za rješavanje migrantske krize Češka naredne sedmice Bosni i Hercegovini šalje…

Za rješavanje migrantske krize Češka naredne sedmice Bosni i Hercegovini šalje…

… milion eura pomoći BiH za rješavanje migrantske krize

Vlada Češke Republike pomoći će jačanje kapaciteta Granične policije Bosne i Hercegovine u iznosu od milion eura, objavljeno je nakon sastanka ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragana Mektića i češkog ambasadora Jakuba Skalnika prije mjesec dana.

”Očito je da na nivou Evropske unije nema zajedničkog rješenja i da će ovo biti dugotrajan proces. Zbog toga jedini način da držimo migracije pod kontrolom jeste da jačamo nadzor na granici i spriječavamo ilegalne ulaske”, kazao je tada ministar Mektić.

Pomoć Bosni i Hercegovini trebala bi stići naredne sedmice.

Češki zamjenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Jan Hamaček najavio je kako će njegova zemlja pomoći BiH.

”Češka namjerava da pošalje milion eura Bosni i Hercegovini kao pomoć u suzbijanju nelegalne migracije i zaštiti granica pošto je dugoročni prioritet njegovog resora da balkanska izbjeglička trasa ostane zatvorena”, izjavio je češki ministar unutrašnjih poslova Jan Hamaček.

Nekadašnji ministar vanjskih poslova Češke Lubomir Zaoralek potvrdio je danas da je Češka opredijeljena za pomoć BiH.

”Bosna je jedno od mjesta na Balkanu gdje je najveći rizik i naše angažovanje je tu ključno. To je naša dugoročna politika. Niko od čeških poslanika nema problem što se šalje takva pomoć”, kazao je danas za list Pravo šef Odbora za anjsku politiku

Poslaničkog doma češkog parlamenta i bivši šef češke diplomatije Lubomir Zaoralek.

Češka će poslati milion eura kao pomoć Bosni i Hercegovini za nabavku termokamera, dvogleda, dronova i druge opreme koja pomaže policiji da efikasnije čuva granicu od pokušaja nelegalnih prelazaka.

Slične sume Češka je prošle godine poslala Makedoniji i Srbiji gdje se uz novčanu pomoć kao podrška lokalnim kolegama u zajedničkim patrolama na granicama prema Grčkoj i Bugarskoj smjenjuje više od 50 čeških policajaca, u Makedoniji sa bazom u Đevđeliji, u Srbiji u bazi u Negotinu.

Češki MUP se u zahtjevu da vlada premijera Babiša odobri tu pomoć poziva na izvještaj Međunarodne organizacije za migraciju po kome je od početka godine do 21. juna u Bosnu i Hercegovinu pristiglo preko 7.000 izbeglica i migranata, a svake sedmice pristiže oko 400 do 600 i to najčešće preko granice sa Srbijom.

”Situacija u Bosni nije dobra. To je jedno od mjesta gde prolaze migranti preko Srbije u Evropu. Ukoliko uspijemo, ti ljudi neće više pokušavati da tuda prođu”, kazao je potpredsjednik Odbora, poslanik opozicione Piratske stranke, Jan Lipavski.

Pomoć Bosni i Hercegovini za suzbijanje nelegalne migracije odobrit će vlada premijera Andreja Babiša naredne sedmice.

 

(NAP/PD.ba)

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)