Home / EU / EU će uzvratiti ako Trump uvede carine na automobile

EU će uzvratiti ako Trump uvede carine na automobile

EUROPSKA povjerenica za trgovinu Cecilia Malmstroem izjavila je u Bruxellesu da je Europska komisija počela pripremati popis protumjera u slučaju da Sjedinjene Države uvedu carine na europske automobile, što bi, po njoj, bila “katastrofa”.

“Zajedno s državama članicama pripremamo popis protumjera, a o tome smo obavijestili i naše američke partnere”, rekla je Malmstroem, dodajući da bi povećanje američkih carina na europske automobile bilo katastrofalno.

Sjedinjene Države 1. lipnja uvele su carine od 25 posto na europski čelik i 10 posto na aluminij. EU je odgovorio protumjerama na niz američkih proizvoda.

Američki predsjednik Donald Trump već neko vrijeme prijeti uvođenjem carina po stopi od 20 posto na europske automobile i stalno prigovara zbog velikog deficita koji SAD ima u trgovini s EU-om.

“Uvođenje carina na automobile poput onih na čelik i aluminij bilo bi katastrofalno”, rekla je Malmstroem.

Sljedeći tjedan u srijedu u Bijelu kuću je pozvan predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker koji će s Trumpom razgovarati o međusobnoj trgovini i mogućim rješenjima za nastalu situaciju koja se razvija u pravi trgovinski rat.

Index.hr/Poslovnidnevnik.ba

 

 

Komentari

komentari

Check Also

Češao lice za volanom pa dobio kaznu

Muškarac sa istoka Kine dobio je kaznu jer ga je saobraćajna kamera snimila kako češe …

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)