Home / Vijesti / Gradovi / DRAMA NA PLAŽI U BAŠKOJ VODI: Dok se Slovakinja utapla, spasioci…

DRAMA NA PLAŽI U BAŠKOJ VODI: Dok se Slovakinja utapla, spasioci…

Na baškovoškoj plaži Nikolina prošle subote smrtno je stradala 62-godišnja Slovakinja. Iz Policijske uprave Splitsko-dalmatinske saznajemo kako će se obdukcijom utvrditi što je tačno uzrok.

– Oko 11 sati zaprimljena je dojava da je na plaži preminula ženska osoba. Na mjesto događaja izašli su djelatnici hitne medicinske pomoći (ispostava Baška Voda, op.a.) i policija.

Obaviještena je zamjenica Županijskog državnog odvjetništva, a s ciljem utvrđivanja uzroka smrti obavit će se obdukcija. U ovom događaju nema elemenata kaznenog djela – javljaju iz policije.

altBila bi ovo obična, kratka tragična vijest sa stranica crne kronike, da nema svjedoka koji tvrde da na plaži nije bilo spasioca.

Ne samo da tvrde, čak nam uvjereno svjedoče kako su ih vidjeli u određenom plažnom kafiću, prilično udaljenom od mjesta nesreće.

– Žena je plutala na udaljenosti deset metara od spasilačkog tornja. Na njemu nije bilo nikoga. Njemački turist je primijetio unesrećenu, i tražio spasioca, ali nije ga pronašao. On je plivao za njom, izvadio je iz mora na plažu i pokušao je oživjeti. Spasioci su bili u kafiću Peti element na kavi – kaže naš sugovornik.

Drugi svjedok, koji se našao na istom mjestu u isto vrijeme, priča nam istu priču:
– Tko zna koliko je stala u plićaku. Vidio sam je i ja, ali sam mislio da roni. Minuta se čini k'o deset sati u toj situaciji, a spasilac je brzo došao, kao i Hitna. Čovjk je neki izvadio ženu iz mora i oživljava je. Svi su brzo reagovali- kaže naš sugovornik.

Tu je opet sumnjivo, zašto je “neki čovjek” spašavao, ako su tu bili spasioci?

Je li zaista moguće da se takvo što dogodi na plaži s plavom zastavom, upitali smo Ivu Granića, čovjeka na funkciji voditelja plaža u Općini Baška Voda.

– Spasioci su taman dolazili. Inače rade od 10 sati – kaže Granić.

Pronicljiviji čitatelj primijetit će da u policijskoj izjavi piše kako je dojava zaprimljena oko 11 sati.

Jesu li, dakle, spasioci bili nazočni?

– Jesu, kako ne. Izdalo je gošću srce, našli su je u plićaku.

Ali nisu ranije vidjeli da je ženi pozlilo?

– Plutala je već među kupaćima. Gosti su je primijetili. Čovik kad pluta ili roni, ‘ko može znat je li mrtav.

Znači, spasioci su bili tu? U tornju?

– Spasioci idu u ophodnju. Šetali su, to je to – odgovara Granić.

Kaže da dva tornja, južni i sjeverni, pokrivaju plažu u duljini od oko 750 metara.

Pronicljiviji čitatelj zapitat će se, jesu li onda bili ophodnji, na tornju ili su tek dolazili, kako je rečeno par redova iznad ovoga.

Neki tvrde da su spasioci bili u kafiću?

– A ne znam to. Čovjek je u ophodnji, ide šetat. Kad je unesrećeni u plićaku, ‘ko će to vidjeti! To je sve u minut, dva, tri. Neki dan je bio slučaj, dijetee se zagrcnulo. Spasioc je bio tu i u sekundi je izvučeno na obalu. Odradili su šta su imali odradit – dodaje Granić.

U smjeni ih je, kaže, dvoje. To su, dakle, četiri na toj plaži, ako gledamo da imaju dva tornja. Naravno da oni nisu krivi za tragični ishod, ali krivi su ako nisu bili na radnom mjestu.

Maru Mihajlović, pročelncu Odjela za komunalne djelatnosti upitali smo kako ona vidi ovu situaciju:

– Spasioc je bio u ophodnji, zatim je došao, ali unesrećenoj nije bilo spasa. Žena je, nažalost, već bila mrtva. Komunalni redar je bio nazočan, on je pozvao policiju i čuvao tijelo dok pogrebno poduzeće nije stiglo. Dok su došli nije prošlo niti dva sata – dodaje pročelnica.

Kaže da je problem nastao i jer unesrećena nije bila prijavljena kao gošća u evidenciji Turističke zajednice.
Za komentar smo upitali i Glorijana Grabnera, predsjednika makarskog Crvenog križa.

– Crveni križ educira spasioce, zatim idu na tržište i angažira ih Općina ili koncesionar plaže. Mi ih obučavamo, ali ne zapošljavamo – kaže Grabner dodajući da onaj tko zapošljava spasioce sam treba procijeniti koliko ih je potrebno na plaži.

– Naravno, što više to bolje. Nije briga spasioca samo spašavanje utopljenika, već su to bilo kakve intervencije – od jačih krvarenja, uboda, udaraca, iščašenja zglobova… – nabraja Grabner.

 

(SB / Slobodna Dalmacija/Poslovnidnevnik.ba)

Komentari

komentari

Check Also

Epidemija morbila u Bosni i Hercegovini

U mjesecu svibnju, prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), evidentirano je 14 …

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)