Home / After Work / Ljepota i zdravlje / REVOLUCIONARNO OTKRIĆE: Naučnici razvili prvi krvni test za otkrivanje melanoma

REVOLUCIONARNO OTKRIĆE: Naučnici razvili prvi krvni test za otkrivanje melanoma

U ispitivanju u kojemu je sudjelovalo dvjestotinjak ljudi, od kojih je pola imalo karcinom, test je bio uspješan u 81,5 posto slučajeva.

Naučnnici iz Australije  kažu da su razvili krvni test za otkrivanje melanoma u ranoj fazi, a svrha testa, prvog takvog u svijetu, je olakšati otkrivanje raka kože prije nego što postane smrtonosan, objavljeno je u stručnom časopisu Oncotarget.

Doktori se sada oslanjaju na pregled kože i biopsiju kako bi otkrili melanom, koji se može brzo proširiti.

Naučnici kažu da krvni test može dati tačnije rezultate od pregleda kože i tako spasiti brojne živote.

Test, koji su razvili naučnici sa Univerzitetaa Edith Cowan, otkriva melanom prepoznavanjem antitijela koje proizvodi organizam u borbi protiv rasta karcinoma.

U ispitivanju u kojemu je sudjelovalo dvjestotinjak ljudi, od kojih je pola imalo karcinom, test je bio uspješan u 81,5 posto slučajeva. Klinička ispitivanja testa provest će se u roku od tri godine kako bi se poboljšala njegova tačnost na 90 posto.

Naučnici se nadaju da bi mogao biti odobren za korištenje u roku od pet godina, navodi BBC. Maligni melanom, najteži oblik raka kože, većinom uzrokuje izlaganje UV zračenju. Obično počinje s promjenom madeža ili novom izraslinom na koži.

Iako su specijalisti dobro obučeni da prepoznaju melanom, profesorica Mel Ziman kaže da bi ovaj test mogao ubrzati postavljanje dijagnoze.

“U rutinskoj kliničkoj praksi često zna biti teško razlikovati melanom u ranoj fazi od madeža”, kazala je.

“Ovaj krvni test dobro će doći kada pacijent stigne u kliniku kako bi utvrdio je li lezija na koži melanom. Doktor će moći napraviti test prije biopsije”, dodala je.

Po njenim riječima, rano otkrivanje melanoma jako je važno jer stopa preživljavanja tada iznosi čak 98 do 99 posto.

“Čim se proširi dublje u kožu, stopa preživljavanja dramatično pada”, ističe Ziman.

SB/PD.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

Češao lice za volanom pa dobio kaznu

Muškarac sa istoka Kine dobio je kaznu jer ga je saobraćajna kamera snimila kako češe …

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)