Home / Vijesti / BiH / Sanela Prašović-Gadžo zbog Vasića dala izjavu SIPA-i

Sanela Prašović-Gadžo zbog Vasića dala izjavu SIPA-i

Dan nakon obilježavanja 23. godišnjice genocida u Srebrenici i odvratnih, ratobornih objava na Twitteru Rajka Vasića, bivšeg portparola SNSD-a, a danas člana Glavnog odbora te stranke, te reakcija koje su uslijedile, a među kojima je bila i ona Sanele Prašović-Gadžo, navedena je pozvana u SIPA-u da bi dala iskaz u vezi s ovim slučajem.

Njenu objavu na Facebooku prenosimo u cijelosti:

SIPA. Radi!

Dobila sam danas poziv od inspektora iz ove državne policijske agencije s molbom da pristupim i dam iskaz kao svjedok u slučaju tvita Rajka Vasića i moje reakcije.

I odmah sam to uradila.

Naime, svojom je javnom objavom Rajko Vasić nedvojbeno izazvao uznemirenost građana, a može se shvatiti i da je zaprijetio novim genocidom… i za sve to Rajko Vasić može krivično odgovarati po Krivičnom zakonu BiH, član 145a.

Ja sam dala iskaz zašto sam reagirala jučer. Zašto sam bila uznemirena.

Postupila sam kao osoba koja voli svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu u kojoj su 11. jula 1995. u Srebrenici na najbrutalniji način u presuđenom i dokazanom genocidu ubijena 8.372 građana Bosne i Hercegovine!

Niko nema prava likovati nad tim, bahatiti se, niti prijetiti novim genocidom!

Niko nema pravo prizivati u Bosni i Hercegovini novi genocid!

Pohvaljujem javno aktivnost SIPA-e na ovom slučaju.

I da podsjetimo:

Prema članu 145a. Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti (Krivični zakon BiH, „Službeni glasnik BiH“, br. 3/03, 32/03, 37/03, 54/04, 61/04, 30/05, 53/06, 55/06, 32/07, 8/10) jasno je definirano:

“Ko javno izaziva ili raspiruje nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju, razdor ili netrpeljivost među konstitutivnim narodima i ostalima, kao i drugima koji žive ili borave u Bosni i Hercegovini, kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine.”

Avaz/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)