Home / Vijesti / Svijet / Bliži nam se najduža pomračina mjeseca u ovom stoljeću,najbolje će se vidjeti iz naših krajeva

Bliži nam se najduža pomračina mjeseca u ovom stoljeću,najbolje će se vidjeti iz naših krajeva

Krvavi Mjesec izazvat će najdužu pomrčinu u ovom stoljeću. Istodobno, Mars će biti najbliži Zemlji u posljednjih petnaest godina i zato će izgledati svjetlije no inače.

Pomrčina Mjeseca ili lunarna eklipsa dogodit će se u noći s 27. na 28. srpnja i bit će najduža pomrčina u 21. stoljeću. Trebala bi trajati čak sat i 43 minute, a znanstvenici tvrde da će biti najvidljivija na jugoistoku Europe.

“To je sjajno! Ovo je zaista izuzetna i rijetka prilika da vidimo mjesečevu pomrčinu pored Marsa na noćnom nebu. Imat ćemo dva sjajna objekta i sjajnu priliku za fotografe”, kazao je za The Times Robert Massey iz britanskog Kraljevskog astronomskog društva.

Nagovještaj apokaliptične katastrofe?

Tzv. krvavi Mjesec izazvat će najdužu pomrčinu u ovom stoljeću. Istodobno, Mars će biti najbliži Zemlji u posljednjih petnaest godina i zato će izgledati svjetlije no inače.

Pomrčina će trajati toliko dugo jer je Mjesec na jednoj od najudaljenijih točaka od Zemlje pa će sjena biti veća nego prilikom uobičajenih pomrčina. Stoga će Mjesec, zbog efekta znanog kao Rayleighovo raspršenje (Rayleigh scattering), izgledati izrazito crveno.

Za one praznovjerne, pomrčina Mjeseca nagoviještava neku apokaliptičnu katastrofu, javlja Net.

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

Izrael svojim državljanima ;odmah napustite Tursku !!

IZRAELSKO Vijeće za nacionalnu sigurnost izdalo je upozorenje svojim građanima da ne putuju u Tursku …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)