Home / Kompanije i Tenderi / Elon Musk objavio snimku “mini podmornice” kojom želi spasiti dječake

Elon Musk objavio snimku “mini podmornice” kojom želi spasiti dječake

TECH poduzetnik i milijarder Elon Musk testirao je “podmornicu dječje veličine” za koju tvrdi da može poslužiti za spašavanje dječaka zarobljenih u poplavljenoj spilji na Tajlandu.

Musk i njegov tim testirali su ovaj izum u bazenu u srednjoj školi u Los Angelesu, a Musk je snimke objavio na Twitteru, dodavši kako je “mini-podmornica” već poslana za Tajland i da će tamo stići za oko 17 sati.

Operacija spašavanja dvanaestorice dječaka i njihovog nogometnog trenera već je počela jučer, a četvorica dječaka već su izvučena iz špilje.

Još uvijek se ne zna kada će se nastaviti s izvlačenjem ostalih dječaka, koji su već 15 dana zarobljeni kilometar ispod zemlje, a četiri kilometra od ulaza u spilju punu poplavljenih tunela i uskih prolaza. Koliko je cijela operacija opasna, svjedoči i tragična smrt jednog od spasioca koji je ostao bez kisika pri povratku.

“Nadam se da će biti korisna. Ako ne, možda će biti u nekoj budućoj situaciji”, zaključio je Musk.

U “mini-podmornicu” stane dijete, a vuku je ronioci

Kako se vidi na snimkama, radi se o podvodnom plovilu, odnosno metalnoj kapsuli koji nema vlastiti pogon, već je dvojica ronioca moraju vući, odnosno gurati. Plovilo je, kako izgleda, premaleno za odraslu osobu, ali dovoljno veliko da u njega stane dijete.

Na jednoj od snimki koje je Musk objavio vidi se kako ronioci vježbaju provođenje “podmornice” kroz simulirani uski prolaz na kakve će naići i u poplavljenoj spilji, ako bude upotrijebljena.

Musk je već ranije izvještavao o svom projektu koji bi trebao olakšati evakuaciju tajlandskih dječaka. Kako je objasnio, nakon što su ga zamolili za pomoć, sa svojim je inženjerima došao na ideju da iskoristi veliku srebrnu cijev koja je trebala biti pričvršćena na njegovu svemirsku raketu SpaceX Falcon 9.

Cijev je “dovoljno lagana da bi je nosila dvojica ronioca, dovoljno malena da bi ju se provuklo kroz uske prolaze” i “ekstremno robusna”, napisao je Musk u tvitu. Uređaj usto ima spremnike za kisik i nos namijenjen zaštiti od udaraca u stijene.

Index.hr/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)