Home / Vijesti / Svijet / Počela operacija spašavanja 12 tajlandskog dječaka iz spilje

Počela operacija spašavanja 12 tajlandskog dječaka iz spilje

POČELA je operacija spašavanja 12 tajlandskih dječaka i njihova nogometnog trenera zatočenih više od dva tjedna u spilji duboko u brdu na sjeveru Tajlanda, objavio je guverner pokrajine.

Spasioci očekuju da će operacija koja je počela u 5 sati ujutro po srednjoeuropskom vremenu biti završena najranije za 11 sati, ali je moguće da se protegne i u sljedeći dan.

”Potvrđujem da smo spremni za današnju operaciju”, kazao je u nedjelju prije početka operacije Narongsak Osotthanakorn, guverner pokrajine Chiang Rai koji predvodi operaciju spašavanja.

”Vrijeme je dobro. Razina vode je prihvatljiva. Ronioci su spremni. Dječaci su tjelesno, emocionalno i mentalno spremni za izlazak”, dodao je.

Svakog će dječaka iz spilje izvesti dva ronioca jednog po jednog, kazao je Narongsak.

Razina vode unutar spilje snizila se zahvaljujući naporima da se ispumpa pa će se mnogi dijelovi puta dugog četiri kilometra moći proći hodajući, kazao je Narongsak.

“Imamo dvije prepreke: vrijeme i vodu. Protiv toga se utrkujemo još od prvog dana. Moramo učiniti što god možemo, iako je borba s prirodom jako teška. Sve što trebamo je vremenski period kad se poslože dobri uvjeti za operaciju. Samo smo čekali pravi trenutak”, objasnio je dodavši kako je riječ o vremenskom periodu koji neće dugo potrajati.

Sad ili nikad

U spasilačke je napore uključeno ukupno 18 ronilaca od kojih je 13 stranaca, a pet Tajlanđana. Dijelovi spilje i dalje su pod vodom pa će se za prolazak kroz neke prolaze morati koristiti ronilačka oprema.

Na ulazu u spilju, piše CNN, mnogobrojni volonteri pomagali su u pripremi operacije. Ovo je, kažu, situacija koja bi se mogla opisati riječima “sad ili nikad”. Dječaci i njihov trener nalaze se u maloj prostoriji 4 kilometra od ulaza u spilju. Okruženi su vodom i ograničeni kisikom. Da bi došli do njih, ronioci moraju uspješno preroniti mrežu uskih tunela, a onda izvući i dječake.

Da se nešto događa, odnosno da će se krenuti u operaciju spašavanja bilo je jasno kad su tajlandske vlasti ogradile široko područje oko ulaza i potjerale medije. Vojni kamioni donijeli su opremu među kojom je bila i veća količina boca s kisikom.

Skupina dječaka u dobi od 11 do 16 godina i njihov 25-godišnji trener zatočeni su u spilji od 23. lipnja kad su snažne oborinske vode zatvorile put do izlaza iz spilje.

Australski liječnici u nedjelju su pregledali dječake i ocijenili da su sposobni sudjelovati u operaciji spašavanja, kazao je Narongsak.

Roniocima koji su proteklih dana prolazili put do spilje u kojoj su dječaci trebalo je i do šest sati za prolazak, a jedan je tajlandski ronilac izgubio život dok je dopremao boce s kisikom.

Iako se isprva govorilo kako bi dječaci u spilji mogli provesti četiri mjeseca i pričekati kraj sezone monsuna, ta je opcija napuštena. Obilne kiše koje se očekuju ovih dana dodatno će napuniti spilju vodom pa nitko ne može garantirati sigurnost dječacima. Prije nekoliko dana pojavio se još jedan problem – opala je količina kisika. Sve do zadnjeg trenutka tražila se i alternativna opcija. Na desetke stručnjaka, vojnika, volontera i lokalnih stanovnika tražili su alternativni ulaz u spilju, neku nepoznatu rupu na tlu koja bi ih odvela do dječaka ili barem jako blizu. No, ronjenje se ipak pokazalo kao najozbiljnija opcija./HINA/

Poslovnidnevnik.ba

 

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)