Home / Kompanije i Tenderi / Propada veliki proizvođač mobitela na Androidu, otpuštaju četvrtinu radnika
htc

Propada veliki proizvođač mobitela na Androidu, otpuštaju četvrtinu radnika

PROPAO je donedavno jedan od najvećih proizvođača mobitela s Android operativnim sustavom, čije su pametne telefone imali i mnogi Hrvati.

Riječ je o HTC-u, tajvanskoj kompaniji koja zbog velikih problema u koje je upala, sada najavljuje kako će otpustiti 25 posto radne snage, ili oko 1500 radnika, kako bi poboljšali profit koji neprestano pada, piše Business Insider.

Tajvanski proizvođač mobitela nekad je bio u deset najvećih, no u posljednjih nekoliko godina jednostavno je izgubio bitku s konkurentima – Samsungom, LG-jem i, što je još značajnije, s kineskim rivalima koji preuzimaju sve veće tržište.

“Moramo optimizirati proizvodnju na Tajvanu pa smo prisiljeni napraviti ovakav potez. Tako ćemo bolje raspodijeliti resurse i omogućiti upravi da se usredotoči na daljnje korake”, rekli su iz HTC-a.

Otpuštanja bi HTC trebao provesti do kraja rujna, a ovo je nastavak velikih promjena u tajvanskoj kompaniji. Priče o otpuštanjima počele su krajem prošle godine, kada je oko 2000 inženjera HTC-a prebačeno u Googleovu kompaniju Alphabet, a tajvanska firma je na tome zaradila 1,1 milijardi dolara. No ostali su bez vrijednih dijelova i dizajna koje sada Google prodaje s oznakom “Powered by HTC”.

Otpuštanja su zapravo logičan slijed događaja nakon konstantnog pada prodaje i profita. U odnosu na prošlu godinu prihod je pao za 55,5 posto, a prodaja za 46,7 posto.

HTC je, kada se Android kao platforma tek razvijao, bio na vrhuncu. Njihov HTC Desire bio je jedan od najpopularnijih telefona na toj platformi. No iz godine u godinu je sve više padao i sada, čini se, sve bliže potpunom krahu.

Index.hr/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

F693700D-73A7-4499-884D-D221E4D5EDB8

EU će uzvratiti ako Trump uvede carine na automobile

EUROPSKA povjerenica za trgovinu Cecilia Malmstroem izjavila je u Bruxellesu da je Europska komisija počela …

Loading...