Home / Vijesti / BiH / London naredne sedmice domaćin Samita za Zapadni Balkan

London naredne sedmice domaćin Samita za Zapadni Balkan

“Velika Britanija ima dugogodišnju i trajnu posvećenost prema Zapadnom Balkanu koja se pokazala i kroz važnu ulogu u zaustavljanju krvoprolića ‘90 godina, kao i kroz podršku za ulaganje i mir koji je uslijedio”, navodi se u promotivnom videu koje je objavilo Ministarstvo vanjskih poslova Velike Britanije.

Ističu da ova zemlja želi pomoći zemljama Zapadnog Balkana da nastave put ka punoj stabilnosti i prosperitetu.

“Želimo da ne bude konflikata i da zemlje budu sposobne da se nosi s problemima. Zemlje Zapadnog Balkana suočavaju se i dijele brojne probleme kao što je organizovani kriminal i naslijeđe iz prošlosti”, saopćeno je iz britanskog Ministarstva.

Ipak naglašavaju da države na Zapadnom Balkanu imaju potencijala, naročito među mladim ljudima što predstavlja jedan od razloga da Velika Britanija ulaže desetine miliona funti u razvoj, reforme i rad s vladama našeg regiona.

Ovo će biti peti Samit u okviru Berlinskog procesa nakon Berlina 2014. godine, Beča 2015., Pariza 2016. i Trsta 2017. godine.

Klix/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

IZETBEGOVIĆ TVRDI DA JE SKROMAN ČOVJEK: “Hranim se u Predsjedništvu, za predsjednika sam siromašan, a biću i NA BIROU ZA ČETIRI DANA”

Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Stranke demokratske akcije, kazao je za …

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)