Home / Vijesti / Regija / HRVATSKA – DANSKA Najveća utakmica ove generacije

HRVATSKA – DANSKA Najveća utakmica ove generacije

Hrvatska će večeras u 20 sati u Nižnjem Novgorodu odmjeriti snage s Danskom u osmini finala Svjetskog prvenstva. Pred Vatrenima je utakmica generacije koja će pokazati može li ova ekipa konačno prelomiti mentalnu barijeru s prijašnjih turnira.

HRVATSKA – DANSKA 0:0

Iza Hrvatske je briljantan turnir – u grupnoj fazi upisala je tri pobjede i devet bodova, a to je osim nje pošlo za rukom jedino Urugvaju i Belgiji. Na početku turnira Dalićeva Hrvatska je protiv Nigerije sve iznenadila i izašla na teren s čak četiri napadača. Utakmica je dugo bila na klackalici, ali onda se ukazao Mario Mandžukić. Najprije je šutirao i “natjerao”Eteboa na autogol, da bi kasnije iznudio penal kojeg je Modrić realizirao za konačnih 2:0. Nakon toga, uslijedila je jedna od najboljih partija u povijesti hrvatske nogometne reprezentacije – Gaučoti su svladani s 3:0. Jedan od najatraktivnijih golova prvenstva postigao je Rebić na startu drugog dijela, da bi ju nakon toga dokrajčili Modrić sjajnim udarcem izvana, pa Rakitić nakon sjajne akcije na prazan gol. Konačno, u trećem susretu su u “drugom” sastavu slavili protiv Islanda s 2:1 golovima Badelja i Perišića. Hrvatska je ostavila vjerojatno najbolji dojam od svih ekipa u dosadašnjem dijelu prvenstva – Dalićevi izabranici pucaju od snage i samopouzdanja, te ju strane kladionice vide kao osjetnog favorita protiv Danske.

Jedina mrlja u Rusiji ostaje slučaj Nikole Kalinića, koji je u nekoliko navrata i utakmica odbio ući u igru, te ga je Zlatko Dalić morao poslati kući. Ipak, čini se kako je taj incident samo dodatno homogenizirao momčad i nacija vjeruje kako je reprezentacija konačno spremna na najveće stvari. Od ostalih igrača, upitan je nastup Marka Pjace koji je protiv Islanda zadobio ozljedu lista. Ipak, Hrvatska će biti na nezavidnoj misiji čuvanja kartona – čak osmorici igrača prijeti neigranje u eventualnom četvrtfinalu ako danas dobiju žuti karton, a to su Rakitić, Brozović, Pjaca, Vrsaljko, Rebić, Ćorluka, Mandžukić i Jedvaj.

S druge strane, Danska se provukla kroz svoju grupu. U prvom kolu Peru ih je nadigrao ali je promašio jedanaesterac i brojne druge šanse, što je Danska kaznila te ih pobijedila 1:0 golom krilnog napadača Poulsena. U drugom kolu susreli su se s Australijom, a tada je već u 7. minuti zabljesnula njihova najveća i jedina prava zvijezda, Cristian Eriksen. Prekrasan pogodak donio je Danskoj vodstvo, što je kasnije iz penala poništio Mile Jedinak, pa je utakmica završila 1:1. Inače, baš je Yussuf Poulsen skrivio oba jedanaesterca, oba nakon pregleda VAR-a. U posljednjoj utakmici Danskoj je bod bio dovoljno dobar za drugo mjesto, kao i Francuskoj za prvo. Odigrali su dosadnu međusobnu utakmicu bez ikakvog rizika, s unaprijed potpisanim primirjem. Peruanci su paralelno svladali Australce, te su Danci mogli proslaviti prvi prolazak grupne faze nakon Eura 2004. godine. Danski nogomet je predvidljiv, ali izrazito neugodan. Igraju na duge lopte prema visokom Jorgensenu koji ju spušta za Eriksena, a napadaju odbijene lopte s jako puno igrača. U velikom su nizu – sisu izgubili u posljednjih 18 utakmica, a zadnji poraz nanijela im je Crna Gora koja je u listopadu 2016. godine slavila u Kopenhagenu s 0:1 golom bivšeg Dinamova napadača Fatosa Beqiraja.

Hrvatski izbornik svjestan je ogromnog rizika: “Nemamo nikakav pritisak osim onog koji sami sebi postavimo. Ništa nam neće značiti sjajna igra iz grupne faze ako ne potvrdimo to sutra. Čeka nas velika utakmica. Ja djelujem mirno, ali se ja šest mjeseci borim iz dana u dan proći grupu. Ogroman pritisak je bio na meni, a stvorio sam ga sam sebi. Ovo momčad i bez mene vrijedi puno više od ovog. Ponosan sam na sve što smo napravili u ovih mjesec dana, ponosan sam na atmosferu u Hrvatskoj. Ponosan sam što sam dio toga. Još sutra da odigramo kako treba i onda znam da smo napravili pravu stvar, za naše obitelji i našu Hrvatsku. U meni je borba. Bit ću ponosan na sebe kako god ovo završilo”.

Kapetan Luka Modrić smatra kako je momčad napokon spremna na domet koji joj priliči: “Mislim da je ovo prilika da konačno preskočimo tu prvu stepenicu u nokaut fazi, dugo to nismo uspjeli. Sjajan smo kolektiv i tu atmosferu moramo prenijeti i na novu utakmicu. Njihova statistika pokazuje koliko su čvrsti, posebice u obrambenom dijelu. Morat ćemo biti na visokom nivou. Igrat ćemo protiv čvrste i neugodne ekipe. Imamo veliki respekt prema njima, ali i veliko samopouzdanje”, te je šaljivo prokomentirao činjenicu da igrač koji dođe na press konferenciju uoči utakmice zabije pogodak za Hrvatsku: “Nadam se da ću nastaviti tradiciju i postići pogodak, a ako ne uspijem morat ću se maknuti s društvenih mreža.”.

S druge strane, danski izbornik Age Heraide bio je pun hvale za suparnika: “Hrvatska je jako dobra, dobro se brani i napada, radi dobar presing, kod njih se lopta kreće jako dobro. Uostalom, Argentinu i Nigeriju su tako iznenadili. Oni imaju dobre napadače koji dobro čitaju igru. Obje će momčadi testirati jedna drugu ofenzivno i vjerujem da će navijači vidjeti dobru utakmicu”.

Vratar Kasper Schmeichel nije pozitivno reagirao na pitanje o svojem ocu i Šukeru, aludirajući na 4 gola koje mu je zabila nekadašnja devetka Vatrenih:”Znam da je Hrvat. Postoji još nešto? Je li tata pričao o njemu? Nije. Očekivao sam više od vas. Neizbježno mi je odgovarati na to na Svjetskom prvenstvu jer su drugi mediji dobili priliku pitati ono što ih zanima. Danci znaju kakav će odgovor dobiti.”.

Kapetan i stoper Simon Kjaer smatra kako su dobro analizirali Hrvatsku: “Hrvatska ima fantastičan vezni red, fantastičnu momčad, sposobne igrače. Igraju najbolje na Svjetskom prvenstvu. Individualno su dobri, ali funkcioniraju i kao momčad. Ne očekujem nikakva iznenađenja od njih”.

Hrvatska i Danska dosad su se susrele 5 puta. Na Euru u Engleskoj Hrvatska je tada aktualnog prvaka Europe svladala s 3:0 zahvaljujući dvama golovima Šukera, te jednom golu Bobana. Već u idućem kvalifikacijskom ciklusom, onom za veliku francusku broncu, ždrijeb nas je ponovno spojio. Hrvatska je ugostila Dansku na Poljudu i povela golom Šukera, da bi gosti šokirali stadion jednim od najpoznatijih golova u povijesti naše vrste, kada je Brian Laudrup svladao Ladića iz nemogućeg kuta, da bi slavni vratar za to optužio buru. U Kopenhagenu Danska je slavila s 3:1 i time udaljila Vatrene od najveće svjetske smotre, ali baš njima zahvaljujemo plasman u doigravanje. Naime, u posljednjoj utakmici u skupini izdržali su nalete Grka u Ateni, a njihov poraz značio bi i ispadanje Hrvatske iz svih kombinacija za plasman. Osim toga, odigrali smo još dvije prijateljske utakmice. U veljači 1999. godine Danci su golom Sanda slavili na Poljudu, da bi Hrvatska uzvratila jednakom mjerom pet godina kasnije u Kopenhagenu, zahvaljujući golovima Šokote i Olića (1:2).

Očekivani sastavi:

Hrvatska (4-2-3-1): Subašić; Strinić, Vida, Lovren, Vrsaljko; Rakitić, Brozović; Rebić, Modrić, Perišić; Mandžukić Danska (4-2-3-1): Schmeichel; Dalsgaard, Kjaer, Christensen, Larsen; Schone, Delaney; Poulsen, Eriksen, Sisto; Jorgensen

Index/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)