Home / Vijesti / BiH / Bišćani strahuju da će Talgo donijeti novi talas migranata

Bišćani strahuju da će Talgo donijeti novi talas migranata

Svi autobusi koji saobraćaju na relaciji Sarajevo – Bihać, a takva su dnevno četiri, i dalje su puni uglavnom migranata koji iz glavnog bh. grada hrle ka Krajini u nadi da će prijeći granicu s Hrvatskom i otići u neku od zemalja zapadne Evrope.

 Kako je za “Avaz“ potvrđeno na Autobuskoj stanici u Sarajevu, najveći interes migranata i dalje je za večernju liniju na toj relaciji, s polaskom u 23 sata.

Takav trend mogao bi biti nastavljen i čak pojačan u narednom periodu, jer će uskoro oživjeti i željeznički saobraćaj za Bihać.

No, Bišćani, umjesto prvobitne radosti što će 2. jula na Željezničkoj stanici u tom gradu konačno zapištati i stići prvi poslijeratni voz iz Sarajeva, strahuju da će Talgo, koji će saobraćati dnevno iz Sarajeva do Bihaća, samo ubrzati i omasoviti dolazak migranata u njihov grad.

O tome svjedoče i brojni komentari juče na društvenim mrežama te na bihaćkim portalima. Ispod  fotografije veće grupe migranata koju je prenio jedan od portala piše: „Čekamo voz za Bihać. Mi smo spremni. Ima li bujruma?“

Na Željezničkoj stanici u Sarajevu saznajemo da je već bilo pokušaja da migranti rezervišu vozne karte za Bihać, ali da im nisu mogli uslišiti molbe jer karte još nisu u prodaji, a na stanici do juče nisu dobili ni cjenovnik.

No, činjenica je, potvrđeno je Avazu i na Željezničkoj stanici, da to što su migranti, bilo legalni ili ilegalni, neće biti nikakva prepreka za kupovinu karte ako kupac za nju bude imao novca.

Neželjeni gosti

– Ne možemo mi nikome zabraniti da kupi kartu. Sve drugo nije u našoj nadležnosti i o tome se trebaju brinuti državne i druge institucije – kazali su na Željezničkoj stanici u Sarajevu.

Ovi podaci govore da nema naznaka da bi problem s migrantima, s kojim Krajišnici kubure sami već mjesecima i zbog čega su oni neželjeni gosti, mogao biti riješen. Potvrdio je to u izjavi za “Avaz” i Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća.

– Mi smo svjesni da će oni dolaziti s vozom ili bez voza i sada mogu reći da je broj migranata na ulicama Bihaća svakodnevno veći. Ali, kao što smo i ranije rekli, koliko migranata dođe u Bihać, toliko će nas u Sarajevo na proteste, ako se državne institucije konačno ne uključe u rješavanje ovog problema. Očekujemo šta će biti u ponedjeljak, jer su dolazak Talgom najavili i neki zvaničnici – kaže Fazlić.

Osam sati vožnje

Iako na Željezničkoj stanici u Sarajevu još nisu dobili cjenovnik, ranije je iz „Željeznica FBiH“ bilo govora da će karta do Bihaća u jednom pravcu koštati 42,50 KM, a povratna 62 KM. Na stanici su potvrdili da će voz Talgo kretati u 16 sati iz Sarajeva, a da će u Bihać stizati oko pola sata poslije ponoći.

Cafe/Avaz/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)