Home / Najave / Prijelomno otkriće: Znanstvenici otkrili kako blokirati rak

Prijelomno otkriće: Znanstvenici otkrili kako blokirati rak

ZNANSTVENICI sa Sveučilišta u Alberti u Kanadi otkrili su dosad nepoznate terapeutske ciljeve čije bi blokiranje moglo vrlo učinkovito sprječavati širenje raka.

U novom istraživanju objavljenom u časopisu Nature Communications znanstvenici su otkrili da inhibiranjem nekoliko genskih meta mogu blokirati više od 99,5% metastaza u živim stanicama.

“Potencijalni značaj ovog otkrića je nevjerojatan”, rekao je John Lewis, član istraživačkog tima.

“Metastaze ubijaju oko 90% svih pacijenata oboljelih od raka. U ovoj studiji otkrili smo 11 novih načina kojima bi se moglo zaustavljati metastaziranje”, dodao je.

Autori ističu da postojeće strategije liječenja ne idu za ograničavanjem procesa metastaziranja.

“Ranije smo pokazali da ulazak stanica raka u krvotok, odnosno intravazacija, u velikoj mjeri ovisi o pokretljivosti stanica raka, što tu pokretljivost čini privlačnom terapijskom metom“, pišu u sažetku rada autori.

Rak je teško liječiti, među ostalim, zbog činjenice da se njegove stanice kroz proces metastaziranja šire iz izvornog tkiva u brojne druge organe. Ako se rak proširi, postaje gotovo nemoguće kirurški ukloniti sve tumore pa se mogućnosti uspješnog liječenja drastično smanjuju.

Istraživanja na ljudima kreću kroz nekoliko godina

U svojoj studiji, koju su neki znanstveni časopisi opisali kao prijelomnu, autori su koristili ptičji zametak bez ljuske jajeta kako bi mogli promatrati rast i širenje stanica raka u stvarnom vremenu. Uz pomoć posebnog molekularnog oruđa u stanice raka usadili su tzv. shRNA vektore koji su se vezali za specifične genske produkte i zaustavili njihovo aktiviranje. Konačno su te stanice raka vratili nazad u embrije i pratili kako stvaraju grozdove identificirajući one koji su pokazivali da ne metastaziraju.

“Kada smo pronašli kompaktne kolonije raka, to je značilo da su svi koraci metastaziranja blokirani”, rekao je Konstantin Stoletov, vodeći autor na istraživanju. “Nakon toga smo ih mogli izvaditi, istražiti o kojem je genu riječ te zaključiti da je on uistinu odgovoran za metastaziranje“, dodao je.

Ovom metodom tim je identificirao 11 gena koji su odgovorni za metastaziranje stanica raka. Autori ističu da su oni uključeni u procese metastaziranja raznih vrsta raka, odnosno da nisu specifični samo za neke, što je studija potvrdila.

U sljedećem koraku tim će testirati gene odgovorne za metastaze i njihove produkte kao ciljeve za lijekove koji bi trebali zaustaviti metastaze. Plan je da kroz nekoliko narednih godina krenu s kliničkim istraživanjima na ljudima.

Index.hr/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)