Home / Vijesti / Regija / Dvije utakmice suspenzije zbog albanskog orla prijete Xhaki i Shaqiriju, ali i jednom od rijetkih “pravih Švicaraca”

Dvije utakmice suspenzije zbog albanskog orla prijete Xhaki i Shaqiriju, ali i jednom od rijetkih “pravih Švicaraca”

FIFA je jučer ujutro objavila da je pokrenula istrage protiv švicarskih reprezentativaca Xherdana Shaqirija i Granita Xhake zato što su golove za pobjedu 2:1 protiv Srbije na SP-u slavili pokazujući rukama znak “albanskog orla”, a sinoć se optuženima za isticanje “političkih poruka” pridružio i Stephan Lichtsteiner.

I dok je švicarske nogometaše albanskog porijekla FIFA-i prijavio Srpski nogometni savez, zbog kako navode “isticanja simbola Velike Albanije, koja zauzima dijelove Srbije i Makedonije”, svjetska nogometna federacija je pregledavanjem snimke proslave golova ustanovila da je isti simbol pokazivao i švicarski kapetan Stephan Lichtsteiner. Zato je i protiv njega pokrenuta istraga.

Jasno je zašto su Kosovari koji igraju za Švicarsku, ali su im roditelji i obitelji Albanci, na utakmici protiv Srbije golove slavili isticanjem albanskog simbola. Jasno je i zašto je njima meč sa Srbijom “više od nogometa. Ali, nije jasno zašto im se u slavljenju albanskih simbola pridružio i Lichtsteiner, jedan od tek pet “pravih Švicarca” među 14 igrača te selekcije koji su igrali protiv Srbije. I među kojima su bila četiri posebno motivirana Albanca.

Švicarski kapetan objasnio je zašto je radio isto što i Xhaka i Shaqiri:

“U momčadi imamo mnogo Albanaca, a svi znamo kakva je njihova povijest sa Srbima. Utakmica je bila jako teška za njih. Ne vidim ništa sporno u njihovu slavljenju golova, zato sam im se i pridružio jer ih u potpunosti shvaćam. Uostalom, i Srbi su ih provocirali prije meča, tako da je njihova reakcija sasvim normalna”, komentirao je Lichtsteiner nakon meča.

Srbi su objasnili zašto su FIFA-i prijavili švicarske Albance: “Moramo zaštiti naš integritet”, ističe glavni tajnik Srpskog nogometnog saveza Jovan Šurbatović.

Podsjećaju na propise Međunarodne nogometne federacije, prema kojima bi se Xhaku i Shaqirija (a sada i Lichtsteinera) moralo kazniti:

“Svatko tko provocira širu javnost tijekom meča bit će kažnjen suspenzijom od dvije utakmice i novčano u iznosu od minimalno pet tisuća švicarskih franaka.”, piše u 54. članku Disciplinskog pravilnika FIFA-e.

Primijeni li se ta kazna na švicarski trojac, oni bi uz plaćanje novčane kazne, trebali propustiti utakmicu s Kostarikom u posljednjem kolu skupine. Ako Švicarska prođe u nokaut fazu, za što ima jako velike šanse, Xhaka, Shaqiri i Lichtsteiner bi u slučaju kazne od dvije utakmice suspenzije, propustili i utakmicu osmine finala.

Podsjećamo, FIFA je pokrenula istragu i protiv srpskog izbornika Mladena Krstajića koji je ogorčen nedosuđenim penalom zbog starta dvojice Švicarca nad Mitrovićem, usporedio VAR s “prokletim Haagom” te protiv Slaviše Kokeze, predsjednika Nogometnog saveza Srbije koji je njemačkog suca Felixa Brycha optužio da je namjerno pokrao Srbiju.

Index.hr/Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)