Home / Ličnosti / Stekla je milijarde, zaradila sve sama, a sad ne vrijedi ništa…

Stekla je milijarde, zaradila sve sama, a sad ne vrijedi ništa…

Elizabeth Holmes je sa 19 godina napustila studij i pokrenula tvrtku Theranos za novi način pretrage krvi, brži, praktičniji i jeftiniji. Njezina vrijednost 2014. procjenjivala se na devet milijardi dolara.

Nazivali su je velikom inovatoricom, genijalkom i ženskim Steveom Jobsom, a Forbes ju je 2014. smjestio na 110. mjesto svoje liste 400 najbogatijih. Njen imetak tada je procijenjen na čak 4,7 milijardi dolara. Elizabeth Holmes bila je najbogatija “self-made” žena na svijetu. Sada se pokazalo da je bila velika prevarantica. Danas vrijedi nula dolara.

Svoju startup kompaniju Theranos za novi način pretrage krvi, brži, praktičniji i mnogo jeftiniji osnovala je 2004. godine kad je sa napustila studij kemije na Stanfordu. Mlada i ambiciozna Elizabeth odlučila se sa samo 19 godina posvetiti biznisu. Svom profesoru koji joj je govorio da ne napušta fakultet i zašto to čini, odgovorila je:

– Ne želim napraviti mali napredak u tehnologiji. Želim kreirati novu tehnologiju, i to onu koja će imati svrhu u pomoći čovječanstvu bez obzira gdje su, koje su nacije, koliko godina imaju…

Uskoro je osnovala tvrtku za brze krvne pretrage koja je trebala donijeti revoluciju na tržište krvnih nalaza. Kao dijete strašno se bojala injekcija i svako vađenje krvi za nju bilo šok i veliki problem. Stoga je razvila proceduru koja bi tu strašnu muku trebala skratiti.

Otkrivanje bolesti iz jedne kapi

Uređaj Edison koji je njena kompanija razvila trebao je omogućiti potpunu analizu krvi iz jako malog uzorka koji bi se uzeo iz prsta– postupak bi trajao samo par sekundi. Krv bi se  mogla uzimati čak i u ljekarnama, a već za nekoliko sati analiza bi bila gotova. Kapljica krvi koju bi uzeli potom bi ušla u malenu epruvetu nazvanu “nanotainer”.

Pored navedenog, vađenje i analiza krvi bili bi puno jeftiniji u odnosu na sadašnje metode koje se koriste. Holmes je tvrdila kako iz kapljice krvi može izvući informacije o raku ili kolesterolu. Investitori su ulagali stotine milijuna dolara, a ona je postala kraljica testova krvi i najmlađa milijarderka na svijetu koja je novac zaradila vlastitim biznisom i briljantnom idejom.
Pojava Theranosa predstavljana je kao novo čudo iz Silicijske doline, a  prva adresa kompanije nalazila se na istoj lokaciji s koje je u ekspanziju krenuo Facebook.

Tvrdila je kako kompaniju nije osnovala kako bi se obogatila već da je iskreno željela napraviti promjenu u svijetu.

– Uspješni smo ako promijenimo život svakoj osobi kojoj pomognemo. Naša svrha je omogućiti ljudima osnovno pravo na krvne pretrage kada ih žele ili su im potrebne – kazala je svojedobno Holmes koja je isticala da je dostupan i učinkovit zdravstveni sustav ljudsko i građansko pravo.

A onda se otkrila istina.

‘Revolucionarna’ metoda dijagnostike krvi nije pouzdana

Američka agencija za hranu i lijekove u kolovozu 2015. počinje istraživati Theraneos te pronalaze nepravilnosti u testiranju patenta. U isto vrijeme službenici centra za regulaciju laboratorija posjetili su laboratorij kompanije gdje su pronašli velike netočnosti u testovima koji su se provodili za pacijente.

Uskoro novinar Wall Street Journala i dvostruki osvajač Pulitzerove nagrade za istraživačko novinarstvo John Carreyrou  koji prati medicinu i zdravstveni sektor objavljuje istraživanje o prevari u korištenju tehnologije te to označava početak silazne putanje tvrtke. Uskoro se bogatstvo nekadašnje revolucionarke proglasilo ništavnim.

Ne samo da je prenapuhala mogućnosti svog medicinskog otkrića jer se iz kapi krvi ne može izolirati niz bolesti već samo herpes nego je lagala i o tome kako njezine proizvode koristi američka vojska u Afganistanu. Neki  njezini zaposlenici su tvrdili kako su rezultati Edisona neprecizni te da se većina testova ionako ne vrši u njihovim laboratorijima već s tehnologijama i uređajima drugih kompanija. Tako od od 200 testiranja koje je Theranos provodio, samo 12 njih vršili su putem svoje tehnologije. A ti su rezultati često bili pogrešni.

Propast carstva

Nakon optužbi Holmes je u potpunosti počela gubiti kontrolu nad kompanijom i u zadnje dvije godine njezino se carstvo srozalo zatvorila je postrojenja diljem SAD-a i podijelila je stotine otkaza.  Holmes je ipak postigla nagodbu te se, osim plaćanja pola milijuna dolara, morala odreći vlasničkog udjela u kompaniji i vratiti sve dionice, a sljedećih deset godina zabranjeno joj je biti članica uprave ili direktorica kompanijama čijim se dionicama trguje na burzi.

Istragu protiv Elizabeth Holmes i njezina suradnika Ramesha ‘Sunnyja’ Balwanija otvorili su u ožujku ove godine FBI i savezne agencije za suzbijanje prevara u gospodarskom poslovanju, zaštitu zdravlja, kontrolu lijekova i kvalitete hrane. Optužnicu protiv njih  potvrdio je nadležni sud.

Dovela je sve u zabludu

Kako piše Business Insider optužnica protiv dvojca bi mogla rezultirati osuđujućim presudama na 20 godina zatvora. No također navode da se nagodila, platila i podnijela ostavku. Tužiteljstvo će u svakom slučaju pokušati dokazati da je dvojac iz Theranosa namjerno manipulirao podacima i doveo investitore u zabludu, kao i liječnike te pacijente.

Prije tjedan dana odbor direktora Theranosa objavio je da Holmes kao osnivačica kompanije više nije na njezinu čelu. Napokon je odstupila nakon svih optužbi za prevaru. /24.sata/

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)