Home / Ličnosti / Ova fotografija izazvala je bijes u SAD-u, a Bijela kuća kaže da je sve zlobna namještaljka

Ova fotografija izazvala je bijes u SAD-u, a Bijela kuća kaže da je sve zlobna namještaljka

NAKON višetjednih kritika na račun razdvajanja imigrantskih obitelji, Bijela kuća je u petak optužila demokrate i medije da su sliku uplakane curice iz Hondurasa na američko-meksičkoj granici iskoristili za promicanje vlastite političke agende, budući da djevojčica i majka uopće nisu razdvojene.

Deseci dnevnih listova i časopisa su prenijeli tu sliku fotoreportera Johna Moorea iz Getty Images koja je izazvala zgražanje i bijes, kako u Americi tako i u inozemstvu, zbog prakse da se djecu razdvoji od obitelji koje čekaju na postupak zbog ilegalnog prelaska granice. Predsjednik Donald Trump je potom ustuknuo i potpisao izvršnu uredbu prema kojoj se djeca ne smiju razdvajati od obitelji iako su ilegalno prešle granicu.

Potpis ispod te slike od 12. lipnja je glasio da dvogodišnja curica iz Hondurasa plače dok je njezina majka u postupku određivanja pritvora. Također je pisalo da bi pritvor mogao rezultirati mogućim razdvajanjem, ali ne i da je do toga došlo.

“Sramotno je da demokrati i mediji iskorištavaju fotografiju malenog djeteta za promicanje vlastite agende. Ona nije bila razdvojena od svoje majke. Ovdje se radilo o razdvajanju od činjenica. Demokrati bi se trebali pridružiti predsjedniku i popraviti imigracijski sustav koji je loš”, poručila je preko Twittera glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders.

Trump danima napada demokrate

Fotografiju su, između ostalog, prenijeli Time i Washington Post.

trump-immigration-final

Za ovotjednu naslovnicu uz naslov “Dobro došli u Ameriku” časopis Time je uzeo sliku curice postavivši je uz sliku Trumpa kao da gleda dolje na nju.

U petak Time je objavio ispravak rekavši kako je članak netočno naveo što se dogodilo s djevojčicom na fotografiji, da je agenti granične policije nisu odveli dok je vrištala nego da ju je uzela njezina majka i da su odvedene zajedno.

U Hondurasu je Denis Valera u četvrtak rekao kako su njegova kći i njezina majka Sandra Sanchez pritvorene zajedno u McAllenu gdje je Sanchez zatražila azil.

Trump, republikanac, stalno optužuje demokrate da su slabi u odnosu prema imigraciji. U tweetu u petak je rekao: “Ne možemo dozvoliti da našu zemlju pregaze ilegalni imigranti dok demokrati pričaju svoje lažne priče o tuzi i žalosti nadajući se da će im pomoći na izborima (u studenome).”

Valera je rekao da su Sanchez i njezina kći otišle iz Puerto Cortesa, honduraške luke sjeverno od glavnog grada Tegucigalpe, a da nije rekla ni njemu kao ni njihovoj ostaloj djeci.

 

Index/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)