Home / Ličnosti / Trump prijeti Kini novim sankcijama: Stupit će na snagu ako ne promijenite politiku

Trump prijeti Kini novim sankcijama: Stupit će na snagu ako ne promijenite politiku

AMERIČKI predsjednik Donald Trump jučer je zaprijetio da će uvesti carine od 10 posto na 200 milijardi dolara vrijedan uvoz kineske robe čime dodatno eskalira trgovinski rat s Pekingom.

Trump je u priopćenju rekao da je zatražio od američkih trgovinskih predstavnika da utvrde koji će kineski proizvodi biti podložni novim carinama. Dodao je da je taj potez odgovor na kinesku odluku o podizanju carina na američku robu.

“Trebaju se poduzeti dodatne mjere kako bi se potaknula Kina da promijeni svoje nelojalne prakse i otvori tržište američkoj robi”, rekao je Trump u priopćenju koje prenosi Bijela kuća.

Dodao je kako Kina očito nema namjeru promijeniti svoje ilegalne prakse krađe američkog intelektualnog vlasništva i američke tehnologije.

Američki predsjednik pojasnio je da je Peking nedavno povećao ponovno svoje carine.

“Nakon što se završi pravni dio, američke će carine stupiti na snagu ako Kina odbije promijeniti svoju politiku, te ako bude inzistirala na novim carinama koje je nedavno najavila”, rekao je Trump.

SAD je u petak objavio da od 6. srpnja počinju s naplatom carine od 25 posto na uvoz kineske robe u vrijednosti 34 milijarde dolara prema suženoj listi proizvoda iz koje su izuzeti televizori i ostala potrošačka roba. Lista sadrži 818 proizvoda.

Samo nekoliko sati prije objave američkih carina Kina je poručila da će odgovoriti protumjerama. Kina je već ranije objavila popis američkih proizvoda u vrijednosti 50 milijardi dolara na koje bi mogla uvesti carine, uključujući soju, zrakoplove i automobile, podsjeća Reuters.

Reuters/Index/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)