Home / Vijesti / Regija / OD PRIJEMA U EUROPSKU UNIJU: Svakog dana 180 Hrvata ode u Irsku, Njemačku ili Austriju

OD PRIJEMA U EUROPSKU UNIJU: Svakog dana 180 Hrvata ode u Irsku, Njemačku ili Austriju

Čini se da se odlazak Hrvata u strane zemlje u ovako velikom broju osjeti i na domaćem tržištu rada, pa tako podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje pokazuju da su poslodavci ovog svibnja tražili dvostruko više radnika nego u svibnju 2013.

Otkako je Hrvatska postala članica Europske unije, u inozemstvo je odselilo najmanje 250.000 Hrvata, i to najviše u Irsku, Njemačku i Austriju. Iseljavanje se i dalje nastavlja, a prema statističkim podacima iz Njemačke, u tu se zemlju samo prošle godine prijavilo najviše Hrvata u posljednjih desetak godina, njih 56.000.

Odlaze cijele obitelji

U Austriju i Irsku je pak stiglo po 5000 Hrvata, što znači da se sve zajedno u te tri zemlje samo prošle godine odselilo 65.000 Hrvata, svaki dan njih 180, piše Jutarnji list. Važno je istaknuti i da odlaze cijele obitelji, što se može zaključiti iz podataka da su oko 15 posto svih hrvatskih iseljenika u Njemačku djeca mlađa od 15 godina. Manje od pet posto Hrvata u Njemačkoj koristi neki oblik socijalne pomoći, dok u Irskoj upravo hrvatska useljenička zajednica ima najveću radnu aktivnost, što znači da Hrvati ne napuštaju zemlju zbog boljih socijalnih sustava drugih zemalja, već upravo zbog posla.

Ne odlaze zbog socijalnog sustava nego zbog posla

Za usporedbu, 2012. je godine, prije nego što je Hrvatska ušla u EU, u Njemačku odselilo 7600 Hrvata, u Irsku njih 86, a u Austriju njih 537. Iako je u prvih pet godina članstva u EU iz Hrvatske iselilo čak 250.000 ljudi, neki su se ipak vratili, dok su neki od iseljenika u strane zemlje Hrvati iz BiH i Srbije. Kada je pak riječ o useljavanju u Hrvatsku, taj je broj dosta manji od iseljavanja, pa je tako prošle godine u Hrvatsku doselilo 14.000 osoba, no radi se samo o onima koji su prijavljeni. U Hrvatskoj je pak od ulaska u EU pao broj primatelja socijalne pomoći. Tako je u ožujku ove godine socijalnu pomoć primalo manje od 84.000 osoba, a do sada je najmanji broj primatelja socijalne pomoći zabilježen 2009. godine, kad ih je bilo 93.537. Te je godine, piše Jutarnji, u Hrvatskoj ipak bilo zaposleno 90.000 ljudi više nego danas.

Čini se da se odlazak Hrvata u strane zemlje u ovako velikom broju osjeti i na domaćem tržištu rada, pa tako podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje pokazuju da su poslodavci ovog svibnja tražili dvostruko više radnika nego u svibnju 2013.

SB/PD.ba

Komentari

komentari

Check Also

Melania govorila o seksualnim odnosima sa Trumpom i slikala se gola

  Otkako je prije dvije godine postala prva dama Amerike, postalo je jasno da ni …

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)