Home / Vijesti / BiH / UPRKOS ODLUCI SUDA BIH: Hrvatska uputila službeni zahtjev za izručenje Zdravka Mamića

UPRKOS ODLUCI SUDA BIH: Hrvatska uputila službeni zahtjev za izručenje Zdravka Mamića

U hrvatskom Ministarstvu pravosuđa ne razumiju zašto je Sud BiH izbjegao proceduru i odlučio u slučaju Mamić prije nego što je primio zahtjev za njegovo izručenje.

Hrvatsko Ministarstvo pravosuđa uputilo je Ministarstvu pravde BiH službeni zahtjev za izručenje bivšeg izvršnog direktora zagrebačkog Fudbalskog kluba “Dinamo” Zdravka Mamića, saznaje Nova TV.Ovaj zahtjev upućen je jučer nakon što je Sud BiH obustavio postupak izručenja Mamića, koji je u Hrvatskoj nepravosnažno osuđen na šest i po godina zatvora
zbog zloupotreba povjerenja u privrednom poslovanju.

Uz zahtjev za izručenje, Ministarstvu pravde BiH je dostavljena i sva potrebna dokumentacija na osnovu koje će sud odlučivati o izručenju.

U hrvatskom Ministarstvu pravosuđa ne razumiju zašto je Sud BiH izbjegao proceduru i odlučio u slučaju Mamić prije nego što je primio zahtjev za njegovo izručenje.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković slanje službenog zahtjeva u BiH najavio je još u četvrtak, 14. juna.

“Nakon što Ministarstvo pravosuđa primi svu dokumentaciju od suda, mi ćemo postaviti zahtjev za izručenje koji dostavljamo Ministarstvu pravde BiH, a nakon toga odluku o izručenju ili neizručenju donosi Sud BiH”, rekao je Bošnjaković.

Sud BiH saopštio je jučer da je obustavio postupak izručenja Hrvatskoj Zdravka Mamića, koji ima i državljanstvo BiH, navodeći da su inkriminacije koje mu hrvatsko pravosuđe stavlja na teret počinjene prije potpisivanja Ugovora između dvije zemlje o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima.

Sudija za prethodni postupak Suda BiH donio je rješenje kojim je Mamiću obustavljen postupak izručenja, jer, kako je navedeno, nisu “ispunjeni zakonski uslovi za izručenje vlastitog državljanina”.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH priveli su prije dva dana u Međugorju Mamića, za kojim je Hrvatska raspisala međunarodnu potjernicu.

On se izjasnio da se protivi izručenju u Hrvatsku gdje je pred Županijskim sudom u Osijeku prvostepeno osuđen na 6,5 godina zatvora zbog finansijskih malverzacija prilikom transfera fudbalera “Dinama”, a za njim je raspisana domaća i međunarodna potjernica.

Dan uoči izricanja presude, Mamić je prešao na teritoriju BiH.

 

SlobodnaBosna/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)