Home / Vijesti / BiH / POSKUPILO JE ZBOG TRUMPA: Federalni ministar Vujanović najavio smanjenje cijena goriva već od… … sutra

POSKUPILO JE ZBOG TRUMPA: Federalni ministar Vujanović najavio smanjenje cijena goriva već od… … sutra

U zgradi Vlade FBiH u Mostaru federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović održao je sastanak s rukovodećim predstavnicima menadžmenta najznačajnijih distributera naftnih derivata u Federaciji Bosne i Hercegovine

Nakon sastanka ministar se sam obratio medijima, te istakao da se već sutra mogu očekivati jeftinije cijene goriva. Više od 100 zahtjeva od različitih benzinskih pumpi je stiglo za smanjenje cijena goriva.

Ministar je pojasnio da ne može biti smanjenje manje od 5 feninga.

„Sve smo pretresli na radnom sastanku, od globalne situacije, refleksija svjetskog tržišta do onoga što traže obični građani. Sudionici su rekli da će preispitati sve mogućnosti. Podneseni su zahtjevi za smanjenje cijena. Sudionici su poduzetni ljudi i njihova je mogućnost drugačija, ali ne mogu govoriti u ime drugih. Oni su obećali da će to uraditi“, kazao je Vujanović.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Aktualna situacija vezana za poskupljenja maloprodajnih cijena naftnih derivata na benzinskim pumpama te pritisak građana i izvršne vlasti doveli su do današnjeg sastanka.

Ministar je istakao da aktiviranje robnih rezrevi ne bi polučile željene efekte te je dodao da će se ovakvi sastanci održavati jednom mjesečno. On vjeruje u dobru volju iskazanu od strane distributera naftnih derivata u Federaciji Bosne i Hercegovine te je istakao da novih poskupljenja neće biti.

Naftaši su iznijeli su i stav da očekuju da cijene barela nafte narastu na 80 dolara, pa i više.

„Njihova obraćanja nisu obligatorna, ali Vlada može uvesti ograničenja marže i nivelirati cijene“, kazao je Vujanović te je dodao da su cijene skočile nakon Trumpova povlačenja iz sporazuma s Iranom.

Vujanović je kazao da će naftni operateri raditi na racionalizaciji troškova, kako bi se cijena snizila.

„Isto tako sastanak Trump i Kim Jing-una može utjecati pozitivno na sniženje cijena na svjetskim tržištima“, kazao je Vujanović.

 

SlobodnaBosna/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)