Home / Vijesti / BiH / “NIKO NIJE RAZMIŠLJAO O POSLJEDICAMA”: Šarović otkriva ko isključivo može uticati na SMANJENJE CIJENE GORIVA

“NIKO NIJE RAZMIŠLJAO O POSLJEDICAMA”: Šarović otkriva ko isključivo može uticati na SMANJENJE CIJENE GORIVA

On kaže da vlade Republike Srpske i Federacije BiH mogu da utiču i spriječe divljanje cijena.

Za ministra spoljne trgvine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH Mirka Šarovića nezadovoljstvo, protesti građana i blokada saobraćajnica zbog previsoke cijene goriva nisu iznenađenje jer je to nakon povećana akciza bilo očekivano. Šarović tvrdi da jedino entitetske vlade mogu uticati na smanjenje cijene goriva.

– Niko nije razmišljao o posljedicama. Ovo je samo početak jer imajući u vidu šta se dešava na svjetskom tržištu nafte situacija će se sigurno pogoršati i doći će do drastičnih poskupljenja koja će uticati na standard građana i ekonomije u BiH – tvrdi Šarović.

Iako entitetske vlade pokušavaju da odgovornost prebace na Savjet ministra BiH, odnosno na Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, Šarović kaže da je nadležnost tog ministarstva samo pitanje kvaliteta goriva, navodeći da entitetske vlade i tu vrše opstrukcije.

– Svaka intervencija na tržištu tečnih goriva po pitanju cijene, nestašice ili nekog drugog poremećaja isključiva je nadležnost ali i obaveza entiteta. Na osnovu zakona jedino entitetske vlade mogu uticati na troškove transporta i skladištenja nafte, kao i na visinu raznih akciza, putarina i ostalih poreza jer svi ti nameti pune entitetske budžete. Ne postoji ni jedna taksa na nivou BiH – naglašava Šarović.

On kaže da vlade Republike Srpske i Federacije BiH mogu da utiču i spriječe divljanje cijena.

– Trenutno je na svjetskom tržištu cijena litre goriva 0,87 maraka i kada na to dodate 0,70 ili 0,80 maraka raznih taksi i akciza u zavisnosti od vrste goriva,lako je izračunati da je to oko 1,60 maraka po litri – ističe Šarović i dodaje da je jasno vidljivo da entitetske vlade mogu uticati na cijenu goriva te mu nije jasno zašto pojedini ministri iz Republike Srpske,po pitanju cijene i akciza za gorivo, prebacuju odgovornost na Savjet ministara.

– Ako bi po njihovim zahtjevima Savjet ministara reagovao to bi bio prenos nadležnosti – upozorava Šarović.

On podsjeća da je zakon o povećanju akciza na gorivo prijedlog Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH u kojem sjede SNSD-ov Zoran Tegeltija, ministar finsija Republike Srpske i federalni ministar finansija Jelka Miličević iz HDZ-a.

– Zbog nemogućnosti dogovora to dvoje ministara nema ni podjele do sada prikupljenih sredstava od akciza.Obavezne rezerve nafte u BiH kojima bi se moglo intervenisati na tržištune postoje jer se o tome ne mogu ili ne žele dogovoriti lider socijalista Petar Đokić ministar industrije i energetike u Vladi Republike Srpske i federalni ministar energetike SBB-ov Nermin Džindić – kazao je Šarović, piše BN TV.

SlobodnaBosna/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)